Jerry Lee Lewis död – Fredag 28 oktober 2022

Jerry Lee Lewis avliden fredagen 28 oktober i sitt hem i Nesbit, Mississippi. Den direkta dödsorsaken var lunginflammation. Han föddes 29 september 1935 i Ferriday, Louisiana och blev 87 år gammal. Han är givet en av tidernas allra främsta rock´n roll artister. En stilbildare med sitt pumpande pianospel. Men han tillhör också topparna inom countrymusiken och han valdes så sent som i år äntligen in i Country Music Hall of Fame. Countrymusiken fanns hela tiden med Jerry Lee men hörs främst under hans år på Mercury Records.

Den epoken från 1963 och ett drygt decennium framöver gavs ut på tre CD år 1989. Första volymen täckte åren 1963-1968, volym två åren 1969-1972 och volym tre 1973-1977. Två år senare kom även en kompletterande The Mercury Years – The Unreleased Masters Collection.

Jerry Lee turnerade en hel del i Europa genom åren även om det dröjde länge innan han kom till Sverige. Första gången i landet var så sent som 16 maj 1972 när han kom till det då ganska nyinvigda Scandinavium. Dagen efter spelade han i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Missade dessa men såg honom på hans övriga Göteborgsbesök. Han kom åter på Scandinavium 1978 och 1982. Sedan kom han till Lisebergshallen som en del av countryfestivalen påsken 1987, till Stora Torp i Delsjön 1998 där han öppnade en utomhuskonsert i ett paket med Chuck Berry och Little Richard. Sjätte och sista spelningen i Göteborg var i Lisebergshallen 9 mars 2007. Dagen efter spelade han på klubben KB i Malmö. Han var tillbaka i Sverige två gånger efter detta. I Leksand på Ejendals Arena 29 november 2008 och i Linköpings Cloetta Center 20 januari 2009.

Hans karriär fick en revival när han 2006 kom med den första av två album Last Man Standing, En imponerande lista av gästartister som synes på denna skiva som följdes av ett livealbum med samma namn 2007.

Det sista från denne gigant kom 2014 med fina albumet Rock & Roll Time på Vanguard Records.

Näst efter Elvis Presley är Jerry Lee Lewis den artist jag har flest LP-skivor med i min samling. Rör sig om närmare 50 LP. En helt makalös karriär är nu definitivt slut. R.I.P.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *