Tom Paxton 85 år idag – Måndag 31 oktober 2022

Singer-songwritern Tom Paxton föddes 31 oktober 1937 i Chicago. Han växte dock upp i först Wickenburg, Arizona innan hans familj 1948 flyttade till Bristow, Oklahoma vilken han räknar som sin hemstad. Det var här han kom in på folkmusiken med Woody Guthrie som förebild.

Under tidigt 1960-tal kom han till New York City och spelade på klubbarna i Greenwich Village. Han var med på Newport Folk Festival 1963 och fick skivkontrakt med Elektra Records där han debuterade med albumet Ramblin´ Boy 1964

Det blev sju album för Elektra och Tom var en av de största profilerna inom folkmusiken under lång tid från 60-talets mitt. Han har varit en stark liveartist genom åren och har gett ut rader av album, flera gånger har han spelat in sina 60-tals låtar i nya versioner. Hans mest kända kompositioner är The Last Thing On My Mind, Bottle of Wine, Whose Garden Was This, I Can´t Help But Wonder Where I´m Bound, Going To The Zoo, Ramblin’ Boy” och I Give You The Morning. Den senare känd i Fred Åkerströms version Jag ger dig min morgon.  

Tom Paxton har varit på Europaturneér en hel del. Ofta i Storbritannien. Men vad jag kan hitta har han bara varit i Sverige vid några få tillfällen. I november 1968 spelade han i Stockholm på Konserthuset och kom den gången även till Göteborg för en spelning på Kåren. Bert Gren fick in en intervju med honom i Göteborgs Posten men om jag förstått rätt ställde han in konserten. Han lär ha spelat i Stockholm några gånger därefter men har inte kunnat få fram mer än att han var med på Opopoppa från Skansen.

Jag fick i alla fall se honom live nere på Tönder-festivalen i Danmark 1993. Solo med alla sina kända låtar framförda med en stor charm och jag fick ett kort snack efteråt och en autograf i Tönder-programmet finns sparat.

Tom turnerar numera bara lokalt men det kommer emellanåt skivor. Så sent som i somras kom albumet nedan.

En kommentar Lägg till din
  1. Jag var själv på spelningen i Konserthuset i Stockholm 1968. Utsålt och stora delar av publiken bestod av Vietnamdesertörer som älskade “Talking Vietnam Pot Luck Blues”. På raden framför satt Fred Åkerström (han inledde konserten). Som jag minns det spelade TP då sin då på skiva outgivna “I give you the morning”. Dock vet jag att Tom själv har kollat den uppgiften, men den finns inte med i hans set list för den spelningen. Han tror inte den var skriven ännu vid den tiden. Ja-ja.
    Sedan har jag för mig att han 1972(?) var med i TVs Opp-och-poppa på Skansen. Men jag kan ha fel även här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *