Lyle Lovett 65 år idag – Tisdag 1 november 2022

Den amerikanske countrysångaren, låtskrivaren och även ibland skådespelaren Lyle Lovett föddes 1 november 1957 i Klein,Texas i närheten av Houston. Han kom till Austin för universitetsstudier och spelade på klubbarna i staden och även på Kerrville Folk Festival 1980 och 1982, Det tog ett tag men när han väl fick skivkontrakt med MCA/Curb Records fick han ut två helt suveräna och egensinniga album 1986 och 1987.

Underst debutalbumet från 1986 och överst uppföljaren 1987

Lyle kom till Sverige 1988 för att lansera sina album. Det var mer som bara informella mindre konsertspelningar anordnade av det svenska skivbolaget. Jag såg honom live två dagar i rad. Den 25 augusti var han med en cellist på Café Tranan i Stockholm och dagen efter såg jag dem igen på Gamle Port i Göteborg. Minns inga längre snack men fick signerat mina Cds som synes ovan.

Lyle blev senare en väldigt känd person i USA. Främst då kanske inte för sin musik utan genom det mycket omskrivna äktenskapet med Julia Roberts. De gifte sig i juni 1993 och äktenskapet höll i 21 månader.

Lyle har vunnit fyra Grammy Awards; Best Country Album (1996 för The Road to Ensenada), Best Country Duo/Group med sång (1994 för Blues For Dixie ihop med Texas swinggruppen Asleep At The Wheel), Best Pop Vocal Collaboration (1994 för Funny How Time Slips Away med Al Green) och Best Country Male Vocal (1989 för albumet Lyle Lovett and His Large Band).

Lovett har också synts i mindre roller i en rad långfilmer, bl.a fyra regisserade av Robert Altman; The Player (1992), Short cuts (1993), Prêt-à-Porter (1994) och Cookie’s Fortune (1999).

I Short Cuts syns Lyle som en excentrisk bagare

Enda Sverigekonserten efter de två promotion-spelningarna 1988 kom när han i februari 2010 ihop med John Hiatt spelade på Cirkus i Stockholm. Han har ofta turnerat med just John Hiatt, På skivfronten kom näst senate album 2012 men i år har han äntligen gett ut nytt. Albumet 12th of June. Hans trettonde album exklusive samlingsalbum. Jag har alla de andra så den nya måste förstås också in i samlingen. Lyle är en spännande artist som blandar sin i grunden country- och folkmusikstil med jazz- blues och gospelinslag, En verkligt skön mix. Han gör bra melodier och de fina texterna måste också framhävdas.   

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *