Youssou N´ Dour kom med sitt stora band Le Super Étolie de Dakar till Konserthuset – Lördag 5 november 2022

Den mest kände afrikanske artisten av idag Youssou N ’ Dour kom med sitt tiomannaband plus två i kören och två dansare till Konserthuset i Göteborg lördagen 5 november. Den nu 63-årige Polarprisvinnaren (2013) kallar sitt kompband Le Super Étoile de Dakar där flerparten kommer från hans hemland Senegal. Körsångerskan Pascale ”Kali” Kameni Kamga är däremot från Kamerun. Hon fick även träda fram stark i duetten på Youssous stora världshit 7 Seconds.

Det här var modern västafrikansk musik där den traditionella musiken från sitt hemland med inslag av bl.a rumba och soul. Ett energiskt spel med mycket tonvikt på trummor och tungt sväng med bl.a låtarna Birima och Li Ma Weesu stack ut, men också enstaka lugnare låtar som när han avslutade första set redan efter dryga timmen med att sjunga solo i låten New Africa. Vilket enormt röstomgång mannen besitter ännu.

Efter en liten stund kom de in igen och nu blev det ytterligare ca 50 minuter. Nu lockades publiken till dans rejält och flera fick komma upp på scen och sjunga med honom. Avslutningslåtarna var Dem och Happy. Det var en välfylld salong med ca 1100 personer inne.

Det här var tredje gången såg Youssou och hans band. Första gången var på Musikens Hus 1994 och senaste på Konserthuset 2011, Missade däremot hans allra första gång i Göteborg på Nefertiti 1990.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *