Brasilianska sångerskan Gal Costa död – Onsdag 9 november 2022

Sångerskan Gal Costa föddes som Maria da Graça Costa Penna Burgos i Salvador, Bahia den 26 september 1945 och avled idag 9 november i Sao Paulo. Hon tillhörde de ledande i den populära tropicalia och Bossa nova- musikscenen i Brasilien från slutet av 1960-talet. .

Costa gjorde sin professionella debut i augusti 1964 på en konsertkväll där även Caetano Veloso, Gilberto Gil, Maria Bethânia och Tom Zé medverkade. Hennes första skivinspelning var på Bethânias debutalbum 1965 med duetten Sol Negro skriven av Bethânias broder Caetano Veloso. Hon kom med sitt första egna album 1967 och blev snart en av landets mest profilstarka artister med en lång karriär. Aktiv långt upp i åren skulle Gal Costa spelat på Nalen i Stockholm i april nästa år under Selam-festivalen. Hon var även en av de bekräftade akterna på musikfestivalen Primavera Sound i Sao Paulo där hon nyligen ställde in på grund av hälsoproblem.

Costa fick en Latin Grammy Lifetime Achievement Award 2011. Hon spelade in drygt 35 album där Fantasia, från 1981 blev den bäst säljande.

Samlingsalbum med 30 av hennes låtar utgiven 2001

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *