Bob Gaudio 80 år – Torsdag 17 november 2022

Den amerikanske låtskrivaren, sångaren, musikern och producenten Bob Gaudio föddes den 17 november 1942 i Bronx, New York men växte upp i New Jersey Han kom som 15-åring med i gruppen The Royal Teens för vilka han var med att att skriva hitlåten Short Shorts. Den nåde en tredjeplats på Billboard Hot 100 tidigt 1958. Senare samma år mötte han Frankie Valli och dennes grupp The Four Lovers med vilka han snart gick över till som keyboardist och bakgrundssångare Snart nog också som låtskrivare och producent. Nu döptes gruppen om till The 4 Seasons.

The Four sEasons. Gaudio trea fr v Valli tvåa fr v.

Bob Gaudio var medkompositör och producent till större delen av The 4 Seasons många hits genom åren från 1962 fram till 1969. Han skrev helt själv deras första listetta Sherry 1962. Hitlåtar han skrev ihop med Bob Crewe var Big Girls Don´t Cry (1962), Walk Like A Man (1963) och Rag Doll (1964). Med Sandy Linzer skrev han 1964 Dawn (Go Away) med Peggy Farina Beggin´(1967) och när gruppen åter fick stora framgångar efter Vallis solokarriär i slutet av 1960-talet kom 1975 de stora världshitsen Who Loves You och December,1963 (Oh, What a Night). Båda skrivna av Bob Gaudio ihop med Judy Parker,

Crewe/Gaudio skrev också Frankie Vallis solohit Can´t take My Eyes Of f You (1967) och även stora hits för andra grupper, Som Silence Is Golden för The Tremeloes (1967), The Sun Ain´t Gonna Shine Anymore för the Walker Brothers (1966) och The Proud One för The Osmonds (1975).

Bob Gaudio, Tommy DeVito, Frankie Valli and Nick Massi – originalmedlemmar i The 4 Seasons – blev invalda i the Rock and Roll Hall of Fame 1990 och Vocal Group Hall of Fame 1999.

Bob Gaudios många låtar utgör grunden för den omåttligt populära musikalen Jersey Boys

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *