Christine McVie död – Onsdag 30 november 2022

Christine McVie avliden under onsdagen 30 november vid 79 års ålder. Hon föddes som Christine Anne Perfect den 12 juli 1943 i Bouth, Lancashire, men växte upp i Smethwick utanför Birmingham.

Hon bytte efternamn 1968 när hon gifte sig med basisten John McVie (skilda sedan 1976) och blev keyboardist, sångare och låtskrivare i Fleetwood Mac. Hon kom med i gruppen officiellt augusti 1970 och fanns med fram genom deras enorma framgångar tills 1998. Innan dess var hon 1968-69 sångerska/keyboardist i bluesgruppen Chicken Shack bildad av gitarristen Stan Webb i staden Stourbridge nära Birmingham. De fick bl.a fick en Top 20-hit i England med I´d Rather Go Blind 1969. Efter att hon lämnat dem gjorde också ett första soloalbum 1970 på Blue Horizon.

Soloalbum från 1970

Christine valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 1998 som medlem i Fleetwood Mac. Hon återvände till den gruppen 2014 och kom parallellt 2017 också ut med ett album ihop med Lindsey Buckingham.

Bland låtar hon komponerat finns stora hits som Songbird, Don´t Stop, Everywhere, Say You Love Me, Over My Head och You Make Lovin´ Fun. Samt Little Lies (ihop med Eddy Quintela) och Hold Me (med Robbie Patton). Hon fick också en Top 10-hit i USA 1984 med singeln Got A Hold On Me skriven tillsammans med Todd Sharp.

Fleetwood Mac kom under hennes tid till Göteborg två gånger. Jag fick se henne med gruppen i Scandinavium 1988, men missade deras spelning på Metron i NK-huset 1995.

Hon var även i Göteborg på Lorensberg Cirkus i november 1968 med Chicken Shack då de var förband till Fleetwood Mac och Country Joe & The Fish.

En kommentar Lägg till din
  1. Tack Leif !
    Jag var helt säker på att jag sett Chicken Shack som förband på Cirkus Göteborg, men kunde i mitt gamla huvud inte få ihop med vem. Beror kanske på att jag många gånger berättat för vänner om när Fleetwood Mac utklassade Country Joe och då föll Stan Webb och kompani bort.
    Åter stort tack, nu kan jag sova lugnt hälsar
    Bertil Andreasson, Göteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *