Svenne Hedlund död – Lördag 3 december 2022

Svenne Hedlund avliden idag i sviter av covid-19. Han föddes 1 mars 1945 i Solna och blev 77 år. Under en lång period på 1960-talet var han Sveriges ledande popstjärna som sångaren i sin grupp The Hep Stars. De bildades 1963 i Stockholm och fick ett dundergenombrott med tre låtar på Tio I Topp våren 1965. Där de fick in tolv låtar sammanlagt fram till 1969.

Hep Stars upplöstes först 1973 men så dags var Lennart Hegland ende originalmedlem kvar. Sven hade gift sig med den amerikanska sångerskan Charlotte Walker som kom med i The Hep Stars våren 1968. Men ett år senare hoppade de bägge av gruppen och duon Svenne & Lotta bildades. De fick en rad hits på Polar-etiketten, bl. a listetta på Tio i Topp med Sandy 1973 och trea i Melodifestivalen 1975 med låten Bang En Boomerang, skriven av Björn och Benny.

Storsäljande LP från 1973


Svenne kom från 1980-talet att åter spela med The Hep Stars med jämna mellanrum. Han var också medlem i gruppen Idolerna ihop med Lalla Hansson, Tommy Blom och Lennart Grahn vilka gav ut ett album 2000 och turnerade flitigt i landet.

Om the Hep Stars hela historia kan man läsa i boken Cadillac Madness. Den kom 2004 och skrevs av Dan-Eric Landén och Carl Magnus Palm.

Svennes största idol var Elvis Presley och han kom 1967 ut med ett soloalbum med Elvis-låtar, vilket han följde upp 43 år senare med ännu ett tribut-album. Den gången även inspelad i Memphis i självaste Sun Studios. På plattan medverkar bl.a gitarristen James Burton och trummisen DJ Fontana.

.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *