Stax-grundaren Jim Stewart död – Måndag 5 december 2022

Jim Stewart avliden 92 år gammal. Han föddes 29 juli 1930 i Middleton, Tennessee där han växte upp på en farm. Det var dock i Memphis han 1957 började i skivbranschen. Först med en skivaffär och snart också skivbolaget Satellite Records, vilket 1961 bytte namn till Stax Records. Namnet taget eftersom han nu drev bolaget ihop med sin syster Estelle Axton (1918-2004).

Stax hade sin verksamhet och skivstudio på East McLemore Avenue i Memphis och fick sin första större hit i Gee Whiz med Carla Thomas 1961. Andra tidiga hits var instrumentallåtarna Last Night med the Mar-Keys (1961) och Green Onions med Booker T. & the MG’s’ (1962). De senare blev även Stax husband.

Allt fler R&B- och soulartister sökte sig till Stax och här finns namn som Otis Redding, William Bell, Eddie Floyd, The Staple Singers, Sam & Dave, Johnnie Taylor och Isaac Hayes. Musiken finns rikligt samlad i diverse CD-boxar.

Stor musikhistoria skapades och Jim Stewart var även producent och tekniker på flera av de tidigare inspelningarna. Bolaget gick i konkurs 1975 varefter Stewart höll en låg profil. När han valdes in i Rock And Roll Hall of Fame 2002 skickade han sina två döttrar att ta emot priset.

Stax musik lever kvar genom alla sina fantastiska inspelningar genom åren. Deras första byggnad revs 1989 men sedan 2003 finns på samma plats 926 East McLemore Avenue i Memphis ett The Stax Museum of American Soul Music.

En kommentar Lägg till din
  1. Var där vid Stax Museet 2006 Minns speciellt Isaac Hayes Caddilac Stor som ett slagskepp ljusblå med vit plych.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *