Filmkompositören Angelo Badalamenti död – Söndag 11 december 2022

Den amerikanske kompositören Angelo Badalamenti avliden i en ålder av 85 år söndag 11 december. Han föddes 22 mars 1937 i Brooklyn, New York och är mest känd för musiken till en rad av David Lynch filmer med start i Blue Velvet 1986.

Mest känd blev musiken till Tv-serien Twin Peaks 1990–1992 med uppföljning av en tredje säsong 2017. Han vann Grammy Award för Best Pop Instrumental Performance med Twin Peaks Theme 1990.

Badalamenti skrev även musiken till Lynch långfilmer Wild At Heart (1990), Lost Highway (1997) The Straight Story (1998) och Mulholland Drive (2001).

I övrigt har Badalamenti även skrivit en hel del annan musik. Låtar till Nina Simone (I Hold No Grudge och He Ain´t Coming Home No More) och Shirley Bassey (I´ve Been Loved). Samt för bl.a Della Reese, Nancy Wilson, Melba Moore och Ronnie Dove, Han använde då ofta pseudonymen Andy Badale.

Angelo har även varit arrangör för Dusty Springfield på hennes hit Nothing Has Been Proved 1989 och han var kompositör, arrangör och orkesterledare för hela Marianne Faithfulls album A Secret Life från 1995.

Han har också erhållit Lifetime Achievement Award från World Soundtrack Awards’s Academy 2008 och the Henry Mancini Award från ASCAP (the American Society of Composers, Authors and Publishers) 2011.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *