Ian Tyson död – Torsdag 29 december 2022

Den kanadensiske singer-songwritern och gitarristen Ian Tyson avliden i en ålder av 89 år på sin ranch nära Longview, Alberta. Han var född 25 september 1933 i Vancouver Island, Victoria av brittiska immigranter och är mest känd för sina många folksånger som bl.a Four Strong Winds och Someday Soon vilka han framförde med Sylvia Tyson i duon Ian & Sylvia.

Tyson växte upp i Duncan i British Columbia och var från tonåren inne på att bli rodeoryttare men efter en skada blev det istället gitarr och folkmusik. Sin scendebut gjorde han 1956 under tiden han studerade vid Vancouver School of Art. Efter examen flyttade han till Toronto och spelade på lokala klubbar där han också träffade sångerskan Sylvia Fricker. De startade 1959 duon Ian & Sylvia och fick 1962 skivkontrakt med Vanguard Records och var en period verksamma i New York City,

De fick flera skivframgångar under främst 1960-talet som duo och ingick också i gruppen Great Speckled Bird vilka i oktober 1969 gav ut ett album producerat av Todd Rundgren .Dessa var också med på en tågturné (Trans-Continental Pop Festival ) under 1970 genom Kanada ihop med bl. a Janis Joplin, the Grateful Dead, The Band och the Flying Burrito Brothers. Den som filmades och kom ut som biograffilm under namnet Festival Express på 2000-talet.

LP från 1969 på Ampex. Med Amos Garrett på gitarr

Ian & Sylvia turnerade flitigt men hade huvudsakligen sin bas i södra Alberta, Kanada. Paret var gifta 1964-1973. Deras mest kända låt är Four Strong Winds från 1964, senare inspelad även av bl.a Neil Young och Johnny Cash. Sylvias komposition You Were On My Mind blev också en klassiker liksom Ians komposition Someday Soon vilken blev en pophit för Judy Collins 1969.

Under 1970- 1975 ledde Ian Tyson ett nationellt kanadensiskt televisionsprogram, The Ian Tyson Show. Från 1980 koncentrerade han sig på country och särskilt cowboylåtar och nu kom albumen Old Corrals and Sagebrush (1983) och Ian Tyson (1984) på Columbia. Från 1986 kom hans album på kanadensiska bolaget Stony Plain Records, först platinasäljande Cowboyography (1986) därefter bl.a I Outgrew the Wagon (1989), And Stood There Amazed (1991) och Eighteen Inches of Rain (1994). Ett allra sista album Carnero Vaquero kom 2015.

Ian Tyson valdes 1989 in i Canadian Country Music Hall of Fame och fick 2019 en plats i The Canadian Songwriters Hall of Fame. Hans självbiografi, The Long Trail: My Life in the West, publicerades 2010

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *