Andy Summers 80 år idag – Lördag 31 december 2022

Den brittiske gitarristen Andy Summers föddes 31 december 1942 i Poulton-le-Fylde, Lancashire. Som barn flyttade han med familjen till Bournemouth. Mest känd för tid i The Police men har också bl.a spelat in soloalbum, gjort filmmusik och haft fotoutställningar.

Andy var tidigt inne på gitarr när han i mitten av 1960-talet flyttade till London tillsammans med sin barndomsvän Zoot Money (född 17 juli 1942). Där ingick han i R&B-bandet Zoot Money’s Big Roll Band. Andy längst t.v bild nedan. Han var med Zoot även i dennes mer psychedelic-rockiga band Dantalian´s Chariot.

Därefter var han gitarrist i Soft Machine under en tre månaders turné i USA och medlem i då amerikabaserade Eric Burdon & the Animals där han spelar med på albumet Love Is från 1968.

Andy blev kvar i USA under fem år och studerade klassisk gitarr och komposition vid California State University, Northridge där han tog examen 1972. Han återvände till London och spelade nu live och på skiva med bl.a Kevin Coyne, Jon Lord, Joan Armatrading, David Essex, Neil Sedaka och Kevin Ayers.

Från 1977 spelade Andy i The Police ihop med Sting och Stewart Copeland. De blev inom kort ett av världens populäraste band med rader av hitsinglar och albumen Outlandos d’Amour (1978), Reggatta de Blanc (1979), Zenyatta Mondatta (1980), Ghost in the Machine (1981) och Synchronicity (1983). De splittrades sommaren 1986. De valdes in i Rock -and Roll Hall of Fame 2003och gjorde en uppmärksammad comeback-turne´ under 2007-2008.

En rad soloalbum och filmmusik följde från 1989 och framåt och han har varit flitigt med diverse skivinspelningar med andra. Andy har också visat sin fotografier på många gallerier världen över. Sedan en lång tid är han åter bosatt i Kalifornien.

LP från 1989

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *