Van Dyke Parks 80 år idag – Tisdag 3 januari 2023

Den amerikanske musikern, låtskrivaren, arrangören och skivproducenten Van Dyke Parks föddes 3 januari 1943 i Hattiesburg Mississippi. Mest känd för sina egna album med start 1968 och för sitt samarbete med Brian Wilson och the Beach Boys. Men även som producent och arrangör på album för bl.a Randy NewmanHarry NilssonPhil Ochs, Ry Cooder och Little Feat. 

Van Dyke var tidigt inne på att bli musiker, klarinett och piano till att börja med. Han var också barnskådespelare på film och tv. Från nio års ålder bodde han med familjen i Princeton, New Jersey., men spenderade en del av barndomen hos släktingar i Lake Charles, Louisiana. Han gick i musikskola i Pittsburgh, Pennsylvania 1960-1962. Den fyra år äldre brodern Carson Parks hade i början av 1960-talet etablerat sig som musiker och kompositör i Los Angeles (skrev senare bl.a låten Something Stupid för Frank & Nancy Sinatra) och Van Dyke flyttade till honom i Los Angeles.

Van Dyke var fascinerad av äldre amerikansk populärmusik och via ett första jobb på MGM Records 1964 fick han nytta av sin stora musikaliska bredd,. Han kom att träffa Brian Wilson 1966 och skrev bl.a texten till hitsingeln Heroes And Villains 1967 samt alla texter till det omtalade albumet Smile. Detta skulle varit uppföljare till the Beach Boys klassiker Pet Sounds men kom dock inte ut förrän 2004.

Från 1966 arbetade han som producent, musiker och arrangör på Warner Brothers för bl.a the Mothers Of Invention, the Byrds, Judy Collins och Harpers Bizarre. Han fick nu också 1968 ge ut ett album i eget namn; Song Cycle som var en mix av orkesterarrangerad pop och showmusik.

På Warner Brothers producerade han även debutalbumen för såväl Randy Newman som Ry Cooder. Även Phil Ochs Greatest Hits på A&M. Sedan följde också en rad fina egna album; Discover America (1971), Clang of the Yankee Reaper (1975), Jump (1982), Tokyo Rose (1990), Orange Crate Art (1995) och Moonlighting (1997).

Sedan 1970-talet har Parks också varit en etablerad kompositör och arrangör till mängder av film- och televisionsmusik; t.ex Robert Altmans långfilmer Popeye (1980) och The Company (2003). Han har på senare decennier producerat en skiva med Joanna Newsom och skrivit arrangemang för bl.a Rufus Wainwright, Scissor Sisters och St. Etienne samt orkesterarrangemang för en rad indierock-artister.

Samlings-cd utgiven 2004 där vi får de tre albumen Song Cycle, Discover America och Clang of the Yankee Reaper.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *