Jeff Beck död – Tisdag 10 januari 2023

Gitarristen Jeff Beck avliden i en ålder av 78 år. Dödsorsaken anges vara att en bakterie gav en akut hjärnhinneinflammation. Han föddes 24 juni 1944 i London-förorten Wallington i Surrey.. Sedan tiden med The Yardbirds 1965-1966 har han varit en av rockmusikens mest hyllade gitarrister. Samt även som kompositör. Han var aktiv under alla år och senast under 2022 med turné i samband med albumet 18 vilket han gjorde ihop med Johnny Depp. De kom till Stockholm och Annextet i juni.

Jeff har gjort skivor med egna gruppen Jeff Beck Group, i gruppen Beck, Bogert & Appice och en rad egna starka album där han också spelat jazz-fusion. Han har erhållit åtta Grammy Awards och valts in i the Rock and Roll Hall of Fame två gånger. Först som medlem i the Yardbirds 1992 och i eget namn 2009.

Jag fick uppleva honom live vid ett enda tillfälle. En fantastisk konsert på Trädgårdsföreningens utescen 18 juni 2011. I bandet fanns Narada Michael Walden på trummor, Rhonda Smith på bas och Jason Rebello på keyboards. Jeff turnerade inte alls ofta i Sverige och i Göteborg hade han då bara spelat en enda gång tidigare. På Cue Club 1968.

Foto från 2011 av Claes-Håkan Abrahamsson
Min suddiga bild från Trädgårdsföreningen 2011.
Bild på Jeff med sin Fender tagen av Claes-Håkan Abrahamsson 2011
En regnig kväll. Vi var ca 3000 personer på konserten. Fender hade träff för inbjudna med Jeff inne på Trädgårns övervåning efter konserten.

Här en 26 minuter lång radiointervju från 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *