Göteborgssångerskan Doris död – Söndag 15 januari 2023

Sångerskan Doris Svensson avliden. Hon var född 1 juli 1947 och blev 75 år. Redan som 16-åring var hon med i Tv-programmet Drop In, i samma program som The Beatles. Det spelades in 30 oktober på Arenateatern, Gröna Lund och sändes 3 november 1963. Hon kompades av the Telstars förstärkta av Hasse Rosén från the Violents på gitarr och gjorde Brenda Lee-låten Save All Your Lovin´ For Me. Hon sjöng annars i hemstaden Göteborg med The Spacemen 1961-62, The Strangers 1962-1965 och sedan i Plums 1965-1968. De senare fick in en Tio i Topp-hit med Mama Didn´t Lie 1967.

Därefter under namnet Doris & Dandys en Tio i topp-hit med Go Back To Daddy hösten 1969. Med Dandys (där Bengan Carlsson f.d the Strangers ingick) kom nu också fina solosingeln Don´t Let It Rain/Flowers In The Morning. Vidare tre solosinglar varav Boom Bang-A-Bang (Lulus Eurovisionbidrag på svenska) kom in på Svensktoppen. Dessa samlades 1969 ihop med Plums-låtar på albumet Svenssons Doris!

Under 1970 släppte albumet Did you give the world some love today baby. En välproducerad skiva med starka souljazzinslag som passade Doris röst fantastiskt bra. Här fanns en del specialskrivna låtar av Berndt Egerbladh som också var arrangör och organist. Janne Carlsson på trummor, Bengan Carlsson på gitarr och Lukas Lindholm på bas. Håkan Sterner var producent. Titellåten var en amerikansk låt. LP-n blev dock ingen försäljningssuccé, men har blivit mycket uppmärksammad från 90-talets mitt och den anses idag var en av våra stora klassiker inom svensk populärmusik.

Albumet återutgavs på CD 1996 (med tio extraspår från främst Plumstiden) och särskilt låten You Never Come Closer (Egerbladh-komposition med text av Francis Gowan) blev spelad i acid jazz-kretsar på klubbar i England. Den lär ha sålt över 50 000 exemplar nu på CD, där då albumet när det gavs ut först kanske nådde upp i en uppskattad upplaga på några tusen exemplar. Titellåten har noterats för idag över helt enorma 4,6 miljoner spelningar på Spotify. What A Lovely Day och You Never Come Closer ligger på över 1 miljon lyssningar. Den förstnämnda låten är inte med på Lpn men däremot ett av Cdns hela tio bonusspår. Flera av låtarna från albumet har använts i TV-signaturer och reklamfilmer och genom samplingar även nått hiphop- och electronica-publiken på dansgolv världen över.

Doris gjorde dock ingen mer skivinspelning efter detta tyvärr. Inte heller fortsatte hon särskilt länge till som liveartist. Däremot fick jag höra henne göra inhopp live tre gånger, varje gång kompad av Lillen Ahlqvists band The Apaches. På Cue-galan i Rondo 1991, på Blå Stället i Angered 1992 i samband med utställningen Rockens Göteborg och på ännu en Cue-gala på Kåren 2002. Fyra låtar inför stort jubel minns jag hon gjorde på Kåren. Doris valdes 2018 in i Swedish Hall Of Fame.

2 kommentarer Lägg till din
  1. Doris blev invald i det enda forumet av sitt slag i Europa bland svenska och utländska världsartister den 20 maj 2020 – Radio Nostalgi Hall of Fame.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *