Saxofonisten Ulf Andersson död – Torsdag 2 februari 2023

Jazzmusikern Ulf Andersson har avlidit. Han var född 16 juli 1940 och växte upp i Husum i Örnsköldsviks kommun. Han spelade främst saxofon men även flöjt och klarinett samt var kompositör, arrangör och bandledare.

Ulf Andersson etablerade sig som musiker genom sitt medlemskap i Gugge Hedrenius Orkester 1961 och året därefter var han med i Eje Thelins kvintett. Han spelar på den gruppens prisade album So Far från 1963. Han verkade sedan som frilansmusiker med många uppdrag, ofta i tv. Som i liveorkestern i Östen Warnerbrings serie I morgon e det lörda´ och han fanns med i Radiojazzgruppen.

Han var också studiomusiker och medverkade på skivor med bl.a Monica Zetterlund, Arne Domnérus, Björn J:son Lindh, Janne Schaffer, Gunnar Svensson, Rebop Kwaku Baah, Bob Brookmeyer, Lill Lindfors och Björn Skifs.

Eget album utgivet 1990

Han var med och startade jazzfusion-gruppen EGBA hösten 1971, en grupp som funnits fram tills dag.

Egbas andra LP kom 1978 på Sonet

Ulf finns med på många ABBA-inspelningar under 1974 och 1975 där framför allt hans saxofonspel på låten I Do I Do I Do I Do I Do uppmärksammats. I melodifestivalorkestern fanns han med bakom ABBA både 1973 och 1974 och även med Ted Gärdestad. Han var också med på ABBAs Europa- och Australienturné i januari–mars 1977. Under 1990-talet var han kapellmästare för Monica Zetterlund. Han var aktiv ända in på 2020-talet då han hade gruppen Ulf Andersson Quintet.

Singleskiva 1990

Ulf Andersson har undervisat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Stockholms Musikpedagogiska Institut samt vid Musikhögskolan Ingesund.

Han fick Monica Zetterlund-stipendiet 2007 och Musikerförbundets hederspris Studioräven 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *