Jazzgiganten Wayne Shorter död – Torsdag 2 mars 2023

Den amerikanske jazzsaxofonisten och kompositören Wayne Shorter avled i Los Angeles vid 89 års ålder torsdagen 2 mars. Han var född den 25 augusti 1933 i Newark, New Jersey.

Han kom fram 1958 i Art Blakey´s Jazz Messengers och var från 1964 med i revolutionerade Miles Davis Quartet. På 1970- talet nådde han en mycket bred publik långt utanför jazzen när han ihop med bl.a Joe Zawinul drev den inflytelserika jazzfusion-gruppen Weather Report. Han spelade nu också på album med Joni Mitchell, Carlos Santana och Steely Dan.

Jag såg honom med Weather Report i Konserthuset, Göteborg 1977. Omtumlande. Det bandet existerade 1970-1986. Från början av 2000-talet startade han Wayne Shorter Quartet ihop med Danilo Pérez (piano), John Patitucci (bas) och Brian Blade (trummor)

De kom till Konserthuset i Göteborg 2003 vilket jag missade men jag såg dem där 2008. De var åter där 2014 då de också spelade på Stockholms Jazz Festival.

Shorter har belönats med 12 Grammy Awards, släppt ca. 25 egna album (elva av dem på klassiska Blue Note Records ser du nedan på bild) och skrivit mängder av låtar. Siffran 200 har nämnts och bland dem klassiker som Footprints och Nefertiti. 2017 tilldelades Wayne Shorter Polar Music Prize och 2018 erhöll han Kennedy Center Honors,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *