Lynyrd Skynyrd-gitarristen Gary Rossington död – Söndag 5 mars 2023

Gitarristen, låtskrivaren och producenten Gary Rossington avliden 71 år gammal. Han var född den 4 december 1951 i Jacksonville, Florida. Han var en av originalmedlemmarna i gruppen Lynyrd Skynyrd som bildades redan på 60-talet i Jacksonville, men som inte albumdebuterade förrän 1973.

Den gruppens sydstatrock blev mycket populär och de fick hitsinglar som Sweet Home Alabama och Free Bird (båda 1974) och Saturday Night Special (1975). Den förstnämnda klassikern var Rossington medkompositör till.

Dock förändrades allt när tre av medlemmarna omkom i en flygolycka i oktober 1977. Rossington skadades också svårt men kunde komma tillbaka och åren 1980-82 fanns nu Rossington Collins Band med tre ytterligare f.d. Skynyrd-medlemmar: Allen Collins (gitarr), Billy Powell (keyboards) och Leon Wilkeson (bas). .

Lynyrd Skynyrd återuppstod 1987 med förre sångaren Ronnie Van Zants yngre broder Johnny Van Zant som frontman. Gruppen gav sedan ut skivor och turnerade fram genom decennierna med Rossington på gitarr fram till 2021. Nedan albumet Twenty från 1997.

De kom till Karlshamnsfestivalen 1996 (de kom tillbaka till Sweden Rock åren 2000 och 2012) och i oktober 1997 såg jag dem i Lisebergshallen. En fantastiskt fin rockkonsert. Fyra av medlemmarna inkl. Gary kom också till Bengans skivaffär innan och jag fick två album signerade.

Gary Rossington var den ende som spelade på alla album under namnet Lynyrd Skynyrd. Gruppen valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 2006. Här nedan klassikern Simple Man insp. 2015, låten som först kom på deras debutalbum. Skriven av Gary Rossington och Ronnie van Zant. Samt ett liveklipp från 1977 där Garys legendariska slidegitarrspel firar triumfer i klassikern Free Bird. Med Ronnie Van Zant på sång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *