Skivproducenten Rick Rubin 60 år idag – Fredag 10 mars 2023

Den amerikanske skivproducenten och musikprofilen Frederick Jay “Rick” Rubin föddes den 10 mars 1963 i Long Beach, New York. Han växte upp i närliggande Lido Beach. Med en karriär från 1981 är han känd som grundaren av skivbolagen Def Jam Recordings och American Recordings och som producent för mängder av artister i många olika genres. En smått otrolig meritlista på över 40 år .

Först var Rubin producent för epokgörande hiphop-akter som Beastie Boys, Run-DMC, Public Enemy och LL Cool J. Han gick vidare till heavy metal-band som Metallica, Danzig och Slayer vidare till rockband som The Cult, Red Hot Chili Peppers, the Strokes, Aerosmith, Audioslave, Rage Against the Machine, Linkin Park, System of a Down, Weezer och Tom Petty. Hans kanske mest omskrivna skivprojekt är sviten album med den åldrade Johnny Cash mellan åren 1994-2003. Rubins första Grammy kom för Cash-albumet Unchained 1998.

Rick Rubin kan också ses i härliga tv-projektet 3,2,1 McCartney från 2021 och han kom i januari i år ut med sin första bok The Creative Act: A Way of Being. Jag kan även rekommendera en podcast han driver vid namn Broken Record.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *