Mike Stoller 90 år idag – Måndag 13 mars 2023

Kompositören, pianisten och producenten Mike Stoller blir 90 år idag. Han föddes den 13 mars 1933 i New York. Han ingick i låtskrivarduon Leiber–Stoller där Mike var den som skrev musiken med text av Jerry Leiber (1933-2011) .

Mike Stoller och Jerry Leiber träffades i Los Angeles när båda var 17 år och de kom att samarbeta i 61 år. De kom att börja med att skriva inom rhythm & blues-genren där en av deras första framgångar var låten Hound Dog för Big Mama Thornton 1953. Bland andra de skrev för fanns här Charles Brown, Little Little Esther Phillips, Jimmy Witherspoon och Little Willie Littlefield. Den senare gjorde originalversionen av duons låt Kansas City som sedan blev listetta på poplistan med Wilbert Harrison 1959 och är inspelad av otaliga artister sedan dess.

Duon hade mycket stora framgångar med låtar till gruppen The Coasters. För dem skrev de och även producerade under åren 1957-1959 klassiker som Young Blood, Searchin’, Charlie Brown, Poison Ivy, Along Came Jones, Little Egypt och Yakety Yak. För The Clovers skrev de Love Potion Number Nine 1959. De arbetade för artister i Brill Building och med Phil Spector på inspelningar med The Drifters (On Broadway) och Ben E. King. Den senare skrev Stand By Me ihop med Leiber & Stoller (då under deras pseudonym Elmo Glick) och låten har senare spelats in av över ett tusen artister. En annan klassiker från paret är Is That All There Is, en hit för Peggy Lee 1969. Denna lär ha varit Mike Stollers egna favorit av alla låtar han skrivit.

För Elvis Presley skrev de bl.a Jailhouse Rock, King Creole, Santa Claus Is Back In Town, Love Me, Loving You och Don’t samt att det var Elvis som fick största hiten med Hound Dog vilken var listetta på Hot 100 i hela 11 veckor under 1956.

Leiber & Stoller valdes in i Songwriters Hall of Fame 1985 och i Rock and Roll Hall of Fame 1987.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *