Quincy Jones 90 år idag – Tisdag 14 mars 2023

Den meriterade producenten, arrangören, låtskrivaren, bandledaren och musikern Quincy Jones fyller 90 år idag. Han föddes 14 mars 1933 i Chicago men är uppvuxen i Bremerton, Washington. I tidiga tonåren flyttade han till Seattle. Han lärde sig spela trumpet och att arrangera musik och som 14-åring kom han att spela med Ray Charles på klubbar i Seattle. Framme vid 1950 var han fast medlem i Lionel Hamptons orkester och reste bl.a med dem på en Europaturné 1953.

Quincy ledde snart egna band och vistades ofta i Europa och turnerade även i Sverige flitigt. Han spelade in ett album med Harry Arnolds storband 1958 där klassikern The Midnight Sun Never Sets återfinns. På den spelar Arne Domnérus saxofonsolot och de bägge blev goda vänner för livet.

1957 blev Quincy skivproducent på skivbolaget Barclay Records i Paris och 1961 anställdes han på Mercury Records baserat i Chicago, där han framme vid 1964 blev vice president. Där producerade han även popmusik, bl.a en rad hitsinglar för tonåriga Lesley Gore. Under 1963-1964 fick hon in fyra Top 10-hits där It´s My Party var listetta och You Don´t Own Me tvåa på Hot 100.

På Mercury gjorde Quincy även egna album och 1962 skrev han klassikern Soul Bossa Nova som finns på albumet Big Band Bossa Nova.

I mitten av 1960-talet flyttade han till Los Angeles och började skriva filmmusik, bl.a till långfilmer som In The Heat Of The Night och Cold Blood (båda 1967) och The Italian Job (1969) och bland tv-serier kan nämnas Roots (1977). Han skrev även själva signaturmelodierna till åtskilliga andra TV-serier.

Q som han kallas gjorde även tidiga jazzfusion-album som Walking In Space (1969) och Smackwater Jack (1971).

Han var nu framme vid 70- talets mitt producent eller arrangör för en mängd artister inom R&B-soulfacket. Framgångarna kulminerar sedan när han blir producent för Michael Jackson från albumet Off the Wall (1979) över albumen Thriller (1982) och Bad (1987). Dessa är några av de mest sålda albumen i musikhistorien.

På 1980-talet har han återigen en del fina album i eget namn. Som The Dude (1981) och Back On The Block (1989). Han startade även skivbolaget Qwest Records i samarbete med Warner Bros. 1980 där han bl.a gav ut sin guddotter Patti Austins album.

Quincy Jones har inte vilat på lagrarna utan har fortsatt arbeta med musik upp till idag. Han har genom åren haft 80 Grammy-nomineringar och vunnit 28 Grammy Awards. Alltid uppskattad i Sverige erhöll han redan 1994 Polar Music Prize. Han valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 2013.

För en fin genomgång av hans liv rekommenderas denna dokumentär som finns på Netflix. Många kloka ord från Quincy själv i denna. En sann överlevare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *