Trummisen Jim Gordon död – Måndag 13 mars 2023

Trumlegenden Jim Gordon avliden den 13 mars i en ålder av 77 år. Han dog på den psykiatriska klinik i Kalifornien där han varit inlagd länge, diagnostiserad för schizofreni. Han fick en livstids fängelsedom för mord på sin mamma 1983 och har varit på inlåst på institution sedan dess.

Jim föddes den 24 juli 1945 i Los Angeles Han var som tonårig lärjunge till Hal Blaine och kom därmed in i Wrecking Crew-gänget. Han fick en mängd studiomusikuppdrag och spelar på bl.a the Beach Boys album Pet Sounds (1966), albumet Gene Clark with the Gosdin Brothers (1967), The Byrds LP The Notorious Byrd Brothers (1968) och hitsinglar som Classical Gas med Mason Williams och Gentle On My Mind med Glen Campbell (båda 1968).

Åren 1969-1970 gjorde han han skivor och turnerade med Delaney & Bonnie and Friends där även Eric Clapton spelade. Den senare tog därefter över delar av bandet (Gordon, Carl Radle och Bobby Whitlock) för att bilda Derek & the Dominos.

Den gruppens första studiojobb var på George Harrisons trippelalbum All Things Must Pass (1970). De kom sedan med dubbelalbumet Layla and Other Assorted Love Songs (1970) och ett livealbum (1973). Jim är krediterad som låtskrivare ihop med Eric Clapton på hiten Layla.

Flitigt i elden var han också 1970 med på skiva och turné med Leon Russell och Joe Cocker’s Mad Dogs & Englishmen. Han spelade på Dave Masons album Alone Together (1970). 1971 turnerade han med Traffic och spelar på två av deras album Samma år spelar han på Harry Nilssons album Nilsson Schmilsson.

Gordons trumspel hörs också på Bongo Rock med The Incredible Bongo Band (1972) och samma år är han med i Frank Zappas stora band på Grand Wazoo-skivan. Han var också med på titelspåret till Zappas album Apostrophe (‘) (1974), Under 1972 spelar han också på Helen Reddys album I Am Woman.

Under 1973 spelar han på Johnny Rivers LP Blue Suede Shoes och turnerade med denne i Europa vilket dokumenterades på albumet Last Boogie in Paris (1974). Han hörs på Art Garfunkels Angel Clare (1973), på de flesta spåren på Steely Dans album Pretzel Logic, inkl. singelhiten Rikki Don’t Lose That Number (1974). Han spelar på Souther–Hillman–Furay Bands debutalbum (1974).

Souther-Hillman-.Furay Band

Det finns ingen hejd på insatser från Jim under de här åren. Alla ville ha honom med. Jag har nog kanhända ett femtiotal LP där han finns med. Han hörs på Tom Waits album The Heart Of Saturday Night (1974) och på Alice Cooper Goes to Hell (1976). Han spelar på Carly Simons hit You´re So Vain (1972), Maria Muldaurs Midnight At The Oasis (1974) samt på skivor med bl.a John Lennon, Cher, Jackson Browne, Joan Baez och Neil Diamond.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *