Chaka Khan 70 år idag – Torsdag 23 mars 2023

Sångerskan Chaka Khan föddes den 23 mars 1953 i Great Lakes, Illinois. Hennes riktiga namn är Yvette Marie Stevens och hon växte upp i Chicagos South Side där hon redan vid elva års ålder bildade sin första grupp the Crystalettes.

Redan under high school-tiden kom hon med i the Affro-Arts Theater, en grupp i vilken hon kom att turnera bakom Motown-sångerskan Mary Wells. Det var nu hon tog sitt artistnamn, hennes syster var också sångerska och tog nu namnet Taka Boom). Framåt början av 1970-talet hade Chaka sjungit med banden Lyfe och the Babysitters innan hon 1972 frontade R&B-bandet Rufus från Chicago. Dessa albumdebuterade på ABC Records 1973 och var stadiga albumsäljare långt in på 1980-talet, De fick en Top 3-hit med Stevie Wonder-låten Tell Me Something Good 1974.

Rufus fick snart även ytterligare två Top 10-hits på poplistan; Once You Get Started (1975) och Sweet Thing (1976). Den senare skriven av Chaka ihop med bandets gitarrist Tony Maiden. Hon var med i bandet som nu kallades Rufus & Chaka Khan fram till 1978 då en än mer framgångsrik solokarriär tog vid. Men det har även parallellt kommit album ihop med Rufus till mitten av 1980-talet och de fick bl,a hiten Ain´t Nobody (1983). skriven av gruppen David Wolinksi.


Chaka solo rivstartade 1978 med låten I’m Every Woman, specialskriven för henne av Ashford & Simpson. En än större hit var den av Prince komponerade I Feel For You 1984., den med Stevie Wonders munspel och Grandmaster Melle Mals rap. Låten blev en hyfsat hit i Sverige och jag såg henne i Stockholms konserthus i februari 1985. Den konserten som fick skjutas upp en dag p.ga hennes hälsa. Men det blev bra. Såg henne en andra gång inne på Trädgårn i Göteborg 2012. Däremellan hade hon kommit till Göta Lejon i Stockholm 1988 och till Skeppsholmfestivalen 2002

Chaka Khan har gett över 10 soloalbum och vunnit 10 Grammy Awards, inklusive två ihop med Rufus, samt varit nominerad för detta hela 22 gånger. Bland hitsinglar ännu inte nämnda finns What Cha´ Gonna Do For Me (1981) och I´ll Be Good To You (1989). Den senare ihop med Ray Charles och Quincy Jones. Nedan en samling med flera av hennes bästa låtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *