Folkmusikfest mitt på dagen i Kungsbacka med meriterad brittisk/irländsk trio – Lördag 25 mars 2023

Föreningen Jazz & Blues i Kungsbacka bjöd in tre keltiska musiker till Restaurang Ester lördag eftermiddag 25 mars. Vi fick från vänster på bild John McCusker på fiddle, Michael McGoldrick på flöjt, uilleann pipes och tin whistle samt John Doyle på gitarr/sång.

Detta var folkmusik av högsta klass. Mest instrumentellt men även med sång av Doyle på tre låtar varav två var s.k sea shanties. Långa berättelser med en sorts allsångsrefräng.

Skotten John McCusker, född 1973, har rutin från att ha spelat i Battlefield Band från Edinburgh i elva år och han har turnerat många år i Mark Knopflers band. Idag var han den som presenterade låtarna på ett typiskt brittiskt humoristiskt vis. Han hade själv komponerat de reels han var solist på.

Michael McGoldrick är född 1971 i Manchester och har spelat på många skivor, bl. a med Kate Rusby. Samt på Transatlantic Sessions-programmen sänt av BBC TV under många år från 1995-2013.

John Doyle är född 1971 i Dublin och kom redan som 16-åting med i bandet Chanting House och var sedan med att bilda en sorts folkmusik-supergrupp vid namn Solas. Även han finns med på de berömda Transatlanic Sessions-programmen.

John Doyle flyttade sedan till USA och har arbetat med mängder av stora namn inom folk-och bluegrass. Han var gitarrist och arrangör för Joan Baez turnéer 2008-2010 och är gitarrist med Mary Chapin Carpenter sedan 2014. Han har spelat med andra som Tim O´Brien och Kate Rusby och är en eftertraktad studiomusiker. John bor sedan länge i Ashville, North Carolina.

På den här dryga timslånga konserten briljerade dessa tre som en enhet. De har också samarbetat länge.

De har även gjort ett antal album ihop, som det nedan från 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *