Ryuichi Sakamoto död – Tisdag 28 mars 2023

Den japanske kompositören och musikern Ryuichi Sakamoto avliden i sviter av cancer den 28 mars i Tokyo. Han föddes den 17 januari 1952 i Tokyo och blev 71 år gammal. Han var en pionjär inom elektronikmusiken och en mångfaldigt prisbelönt filmkompositör,

Sakamoto kom fram i mitten av 1970-talet som kompositör och arrangör för flera av Japans populäraste artister in om såväl rock och jazz som klassisk musik. Hans första soloalbum kom 1978 och samma år lanserade han synth-rocktrion Yellow Magic Orchestra ihop med  Haruomi Hosono och Yukihiro Takahashi. Gruppen fick stor framgång och existerade till 1984 men gjorde även ett reunion-album 1993. Takahashi avled i januari år.

Sakamoto samarbetade flitigt med David Sylvian på skiva. Han är dock mest känd för sin filmmusik. Som den till Nagisa Oshima film Merry Christmas, Mr Lawrence (1983) där han även hade en spelroll ihop med bl.a huvudrollsinnehavaren David Bowie. Temat till den filmen är en verklig klassiker. Se Ryiuchi framföra det live med stor orkester i videoklipp längst ned i inlägget

Sakamoto fick en Oscar för bästa filmmusik till Bernardo Bertoluccis film The Last Emperor 1987. Han gjorde sedan musik till ytterligare två Bertolucci-filmer ; The Sheltering Sky (1990) och Little Buddah (1993). Vidare har han bl.a gjort soundtracken till Pedro Almodóvars film Höga klackar (1991), Oliver Stones tv-serie Wild Palms (1993) och Alejandro G. Iñárritus länga mäktiga film The Revenant (2015).

Soloalbum från 1987

Nedan ett liveklipp från 2013.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *