Lasse Wellander avliden – Fredag 7 april 2023

Den meriterade gitarristen Lasse Wellander bortgången långfredag 7 april. Han föddes 16 juni 1952 i Skrekarhyttan utanför Nora i Bergslagen. Han började sin musikerkarriär redan som 16-åring i den Peps Persson-ledda gruppen Blues Quality baserad i Örebro. Därefter var han med och grundade rockgruppen Nature med Mats Ronander. Nature gjorde egna album, som det legendariska fotat nedan, men var också kompband åt bland andra Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad och Ulf Lundell. Med den senare även dokumenterat på livealbumet Natten hade varit mild och öm 1977.

Baksida på Natures första album från 1972

Wellander blev senare främst känd för sitt mångåriga samarbete med ABBA, som han spelade med både i studio och på turné från 1970-talets storhetsperiod till 2021 års återkomst Voyage. Samarbetet med Björn Ulvaeus och Benny Andersson fortsatte även med musikalerna Chess och Kristina från Duvemåla. Vidare även till soundtracken för de båda Mamma Mia-filmerna (2008 och 2018). Han turnerade även med Chess In Concert under många år med start 1984.

Det blev även en rad egna album med start 1976 med Electrocuted på Sonet. Det följdes av ett album på Polar 1978 ihop med Mats Ronander där de två skrev alla tio låtar tillsammans.

För skivbolagen CMM och Big Bag kom sedan fyra soloalbum åren 1985-1992 ; Full Hand (1985), Tweed (1987), Poker-Face (1990) och Från Rickfors till Peterson-Berger (1992).

Wellander har även spelat på tre album med Low Budget Blues Band (1983-1994), två album med Little Mike And The Sweet Soul Music Band (1983-1986), spelat med Björn Skifs rockgrupp Zkiffz (1979-1980), några av de tidiga Robert Wells Rhapsody in rock-turnéerna, medlem i husbandet Totta & Hot ‘n’ Tots som spelade flitigt i Lysekil från slutet av 80-talet fram till 1998, Povel Ramel (revyerna Knäpp igen, Kolla klotet och Som om inget hade hänt), samarbete med Vikingarna och Christer Sjögren för att nämna några av Lasses många aktiviteter.

Redan 1969 fanns Lasse även med som studiomusiker, som gitarrist främst men även som producent. En av Sveriges absolut flitigaste på den fronten.

Wellander skrev på sin hemsida i mars 2020 följande “Enligt SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) var jag registrerad för musikermedverkan på 6 331 verk (titlar), fördelade över 1 698 olika album.”

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *