The Jayhawks kom till Pustervik – Tisdag 11 april 2023

The Jayhawks åter i Göteborg denna tisdagskväll 11 april. De kom till Pusterviks stora scen precis som senast i september 2016. Med ledaren Gary Louris på sång och gitarr, där han varvade mellan tolvsträngad röd Gibson ES, en Gibson SG och en akustisk. I övrigt i bandet som brukligt Karen Grotberg på keyboards och Marc Perlman på bas samt för turnén helt nye Conrad Choucroun från Austin på trummor. En föryngring för bandet då denne ännu inte fyllt 50 år, men har stor rutin från studiojobb och spelningar bl.a bakom Bruce Robison och Kelly Willis.

Gruppen har en stark låtskatt som går tillbaka till 90-talets mitt. Melodiös rock där stämsången är deras särskilda styrka. Det blev generösa 95 minuter inklusive några extranummer och alla förväntade låtar kom med. En överraskande cover var countrylåten We´ll Sweep Out the Ashes, mest känd från Gram Parsons och Emmylou Harris inspelning. Ikväll i fin duett mellan Karen och Gary.

The Jayhawks av idag kändes dock som helhet lite energifattiga, eventuellt hade spelningen på Nalen i Stockholm dagen innan tröttat dem. Stämsången var inte lika tight som väntat. De skulle dessutom mått bra av en extra gitarrist, vilket de också haft under 2010-talet. Vi kan inte komma ifrån att för oss som sett tidigare är saknaden av Mark Olson stor. Många av de bästa låtarna är skrivna av denne ihop med Gary Louris. Det var visserligen redan 1996 Mark lämnade dem första gången men han kom tillbaka i gruppen 2009-2013. Jag såg dem med Mark såväl på Way Out West 2011 som i Trädgårn i Göteborg 2012.

Bäst respons förstås för kända låtar som öppningslåten I´m Gonna Make You Love Me och de självklara I´d Run Away, Save It For A Rainy Day och Blue. De första två extranumren var från Gary solo med akustisk gitarr. Här var först Listen Joe från det sido-band Gary och Marc hade ihop med bl.a Jeff Tweedy under namnet Golden Smog. Fyra fina album från åren 1995-2007 finns utgivna med dessa. När hela bandet sedan kom in för två låtar till kom först Until You Came Along, även den från Golden Smog. Sist fick vi deras cover av Grand Funks låt Bad Time vilken gick hem bra hos en publik på dryga 400 personer. Se deras egna låtlista längst ned i inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *