Gordon Lightfoot död – Måndag 1 maj 2023

Den kanadensiske singer-songwritern Gordon Lightfoot avliden den 1 maj i sin hemstad Toronto 84 år gammal. Han föddes 17 november 1938 i Orillia, Ontario. Föräldrarna var av skotsk härkomst. Han var ett musikaliskt underbarn och sjöng bl.a i kyrkokören i sin hemstad. samt spelade en rad instrument tidigt, Den första skivinspelningen blev en lokal hit 1962 och tämligen snabbt växte han ut till att bli en av de alla främsta låtskrivarna i Nordamerika.

Debutalbumet Lightfoot! kom på United Artists 1966 och innehöll klassiker som Early Morning Rain, Ribbon Of Darkness och For Lovin´ Me. Hans låtar var i folkmusikstil men spelades också ofta in av country-och popartister. En mycket populär inspelning var the Canadian Railroad Trilogy från 1967. Hans låt Cotton Jenny blev en hit för Anne Murray 1972 och i Sverige för Jerry Williams 1973. Bland artister som spelat in hans låtar finns Elvis Presley, Barbra Streisand, Marty Robbins, Ian & Sylvia, Peter, Paul and Mary, Harry Belafonte, Johnny Cash med många fler.

Det var först när han 1970 gick över till Reprise Records han fick sin första USA-hit då If You Could Read My Mind nådde 5;e plats på Billboards singellista tidigt 1971. Alltid mer en albumartist fick han ändå ytterligare tre större hits i USA. Sundown blev listetta 1974 och samma år kom Carefree Highway in på en 10;e plats. Med The Wreck of the Edmund Fitzgerald nådde han plats 2 hösten 1976.

Han drabbades av pulsåderbråck 2002 och var ytterst nära att dö. Några år senare fick han en mildare stroke. Efter att ha kommit tillbaka från sjukdomen kom han dock fortsätta att spela live långt upp i åren. Så sent som under hösten 2022 genomförde han en lång USA- och Kanadaturné. Till Europa kom han dock sällan och hans sista turné här tog honom till England för tio spelningar 2016. Det blev däremot inte många album under 2000-talet men han fick ut sitt sista album Solo år 2020 Solo

Gordon Lightfoot var en stor favorit för min del. Jag försöker få ihop alla LP jag kan hitta. Jag kan när det gäller samlings-CD rekommendera en dubbel med hans United Artist-material utgiven 1993 och för Reprise-åren finns 4-CD-boxen Songbook utgiven 1999. Allt är bra med Gordon Lightfoot. Låtarna, texterna och den rullande sköna rösten.

Gordon Lightfoot har kallats en poetisk storyteller. Han valdes in i Songwriters Hall Of Fame 2012, Canadian Country Music Hall Of Fame 2001 och har vunnit kanadensiska Juno Awards tolv gånger. När han blev invald i Canadian Music Hall of Fame 1986 var det Bob Dylan som ledde ceremoni. De hade en ömsesidig beundran för varandra

Här är en kanadensisk nyhetsrapport från idag, ett klipp från 1967 om hur han skriver låtar. En intervju och ett porträtt av honom från 2017 på dryga 20 minuter. Samt en kort intervju från 1982.

Biografin Lightfoot kom ut 2017.

En kommentar Lägg till din
  1. Fin sammanfattning Leif, av en av mina stora favoriter. Tack för den. Tror jag har en komplett samling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *