Steve Winwood 75 år idag – Fredag 12 maj 2023


Den brittiske sångaren, låtskrivaren och multiinstrumentalisten Steve Winwood föddes den 12 Maj 1948 i Handsworth, Birmingham. En av Storbritanniens verkligt stora som medlem i banden The Spencer Davis Group, Traffic, Blind Faith och Ginger Baker´s Air Force innan han i slutet av 1970-talet blev soloartist.

Stevie som han kallades var ett musikaliskt underbarn. Han sjöng i stil med sin idol Ray Charles och var redan avancerad på orgel. Han blev medlem i Birmingham-gruppen The Spencer Davis Group 1964. En kvartett med ledaren Spencer Davis på gitarr, en 15-årig Stevie på sång och orgel, hans fem år äldre broder Muff Winwood på bas och Pete York på trummor.

På kort tid blev de ett av Englands mest framgångsrika band. De var ett av de första banden på Island Records och blev också stora även i USA. Stevie var medkompositör till låtarna Gimme Some Lovin´ och I´m A Man. Andra stora låtar var Keep on Running och Somebody Help Me. Spencer Davis Group spelningar med Stevie i Göteborg är i Lorensbergs Cirkus i juli 1966 och februari 1967.

Stevie kom därefter i april 1967 att bilda bandet Traffic ihop med Jim Capaldi, Chris Wood och Dave Mason. De spelade psychedelic rock och pop men hade ett brett sound inkluderande bl.a jazz och med folkmusik, Deras första period fram till 1969 gav dem bl, a hitsinglar som Paper Sun, Hole In My Shoe och You Can All Join In.

Steve hade ett mellanspel med supergruppen Blind Faith ihop med Eric Clapton, Ginger Baker och Rick Grech. Bildat 1968 och upplöst redan efter ett enda album 1969. Traffic återbildades åren 1970-74 och fick nu till många starka album och var en liveattraktion världen över. De kom senare att vara aktiva med spelningar såväl 1994 som 2004.

Dubbelalbum från 1973

Soloalbumen från 1977 på Island var alla stora succéer. Här finns hitsinglar som Back In The High Life och Higher Ground (båda 1986) och Valerie (1987). Från 1988-1996 gav han ut sina album på Virgin Records, Med sitt hittills senaste studioalbum Nine Lives på Columbia fick han en storsäljare. Här medverkade även Eric Clapton och de två gjorde gemensam turné under våren 2010 och kom då bl.a till Malmö Arena.

Junction Seven från 1997

Steve har även gjort andra turnéer de senaste decennierna. Oftast i Nordamerika; 2013 ihop med Rod Stewart, 2014 med Tom Petty & the Heartbreakers och i januari 2020 med Steely Dan. I februari 2020 var han med i galan A Tribute to Ginger Baker på Eventim Apollo Hammersmith i London. Så sent som den 7 maj i år kunde vi se honom framföra Higher Love på King Charles Coronation Concert i Windsor Castle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *