Mike Oldfield 70 år och Brian Eno 75 år idag – Måndag 15 maj 2023

Michael Gordon “Mike” Oldfield föddes den 15 Maj 1953 i Reading, Berkshire. Denne multi-instrumentalisten och kompositören hittade redan i sena tonåren en egen stil där han blandade progressive rock, folk, elektronisk musik och klassisk musik. Genombrottet blev stort redan med debutalbumet Tubular Bells. Detta det första albumet utgivet på Virgin Records kom att ligga på engelska försäljningslistan i över fem år och blev en succé världen över. Det kom sedan att få fortsättning med Tubular Bells II (1992) och Tubular Bells III (1998).

Tubular Bells

Han följde upp med flera album i samma stil bl. a Hergest Ridge (1974), Ommadawn (1975) och Five Miles Out (1982). Framme vid 1983 kom albumet Crisis där han fick han en stor pophit med Moonlight Shadow med sång av Maggie Reilly. Han skrev filmmusiken till The Killing Fields (1985).

LP-n Incantations från 1978

Jag såg Mike live på Scandinavium på Five Miles Out World-turnén i september 1982. Jag recenserade den spelningen i tidningen Schlager.

Den brittiske musikern och producenten Brian Eno föddes 15 maj 1948 i Woodbridge, Suffolk. Han utbildade sig vid Ipswich and Winchester Arts Schools. Det var med Roxy Music han fick sitt genombrott där han är med på de två första albumen 1972 och 1973.

Därefter har Brian gett ut en rad fina soloalbum, bl.a en serie med s.k ambient music åren 1978-1982 samt varit producent för flera av de största i rockhistorien som U2, David Bowie. Genesis, Depeche Mode och Coldplay. Han valdes in i Rock & Roll Hall of Fame 2019 som medlem i Roxy Music.

Brian under Roxy Music-tiden

I Enos samarbete med David Bowie är främst att nämna “Berlin Trilogin” med Low, “Heroes” ( båda 1977), och Lodger (1979). Med Robert Fripp gav han ut albumen No Pussyfooting (1973) och Evening Star (1975), med David Byrne My Life In The Bush Of Ghosts (1981) och med John Cale Wrong Way Up (1990). Hans skivkatalog är omfattande och nedan finns en listning som finns med i en fin samlings CD med inspelningar för skivbolaget EG som hade samarbete med Island Records.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *