Grace Jones 75 år idag – Fredag 19 maj 2023

Sångerskan, skådespelaren och supermodellen Grace Jones föddes den 19 maj 1948 i Spanish Town, Jamaica. Hon flyttade till Syracuse, New York i de tidiga tonåren med föräldrarna då dessa bildade en amerikansk filial av the Apostolic Church of Jesus Christ.
Från 18 år var hon inne på en karriär som modell och kom snart till Paris där hon jobbade för b.la Yves Saint Laurent och Kenzo Takada och med fotografer som Helmut Newton and Guy Bourdin.

Det var i Paris hon även började ge ut skivor. Först i discostil och senare även med ett reggae / new wave- sound. Dessa album på Island Records kom 1977-1985 varav de tre första är mer ojämna medan albumen Warm Leatherette (1980), Nightclubbing (1981), Living My Life (1982) och Slave To The Rhythm (1985) är klassiker idag.

Dessa album var oftast skapade i Compass Point Studios på ön New Providence i Bahamas med musiker som Sly & Robbie. Bland hennes låtar kan nämnas La Vie En Rose (1977), Private Life (1980), Pull Up to the Bumper och I’ve Seen That Face Before (Libertango) (båda 1981) och My Jamaican Guy (1982). Åren 1986 och 1989 gav hon ut albumen Inside story och Bulletproof på Manhattan/EMI. Därefter har det bara kommit ett enda album. Hurricane kom 2008 vilket även kom ut som Hurricane-Dub 2011.

Grace kom till Sverige live första gången till Göta Lejon i Stockholm 1981. Hon kom till Way Out West 2016 men tyvärr gjorde ett fruktansvärt oväder ingen rättvisa åt hennes konsert och publiken var fåtalig. Jag själv klarade inte stå i skyfallet mer än under tre låtar. Väldigt tråkigt då jag hade sett fram emot att äntligen får se hennes live. Närmast Göteborg var annars när hon kom till Roskilde-festivalen 2009.

Hon gav 2015 ihop med Paul Morley ut sin självbiografi I’ll Never Write My Memoirs.

Bland många långfilmer är hon känd från Bond-filmen A View To A Kill (Levande måltavla ,1985), Conan – The Destoyer (1984) och Boomerang (1992).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *