Paul Weller 65 år idag – Torsdag 25 maj 2023

Paul Welller föddes den 25 maj 1958 i Sheerwater nära staden Woking i Surrey. Som sångare, låtskrivare och gitarrist har han haft en lång och framgångsrik karriär i över 45 år.

Redan som 15-åring bildade han trion The Jam som inspirerade av 60-talsmusik kallades ett mods-rockband. De övriga var Bruce Foxton på bas och Rick Buckler på trummor. De fick skivkontrakt med Polydor 1977 och över sex studioalbum fram till de splittrades i oktober 1982 fick de stora framgångar med rader av singelhits i England.

Därefter bildade Weller duon The Style Council ihop med Mick Talbot och mellan 1983-1990 gav de ut fyra album i en lite luftig soulmusikdränkt jazzpopstil.

Weller kom igång med sin solokarriär 1992 och han har genom decennierna gett ut en rad album och har kunnat hålla en mycket stark ställning som en av Englands absolut högst profilerade rockartister. Däremot har Pauls soloalbum inte gått hem alls utanför England. I USA sålde The Jam och The Style Council en del med sina album medan inte ett enda soloalbum finns listplacerad där.

I Sverige var The Jam relativt stora och kom hit för många spelningar. Den första var i september 1977 när de spelade först i Malmö och dagen efter i Ronneby, Tyvärr fick jag aldrig se den gruppen – som jag älskade allt med och köpte alla deras singlar och album – då jag t. o.m missade dem i Scandinavium 1980. Jag fick däremot se The Style Council live i Roskilde 1985 .

Paul kom till Lollipop-festivalen 1995. Men eftersom han med all tydlighet aldrig prioriterat Sverige i solokarriären så kom det att dröja hela femton år till nästa gång. Han kom då med sitt band till Way Out West 2010. Där var jag på plats och det var förstås bra, men en eftermiddagsspelning i solen var inte ultimat för att uppleva hans musik. Nedan en samlings-Cd med fem av hans bästa album.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *