Stevie Nicks 75 år idag – Fredag 26 maj 2023

Sångerskan och låtskrivaren Stevie Nicks föddes som Stephanie Nicks den 26 maj 1948 i Phoenix, Arizona men växte upp i San Francisco. En stark profil inom rockmusiken. Invald i Rock and Roll Hall of Fame 1998 som medlem av Fleetwood Mac och 2019 som soloartist. Hon albumdebuterade 1973 med Buckingham Nicks ihop med dåvarande pojkvännen Lindsey Buckingham.

Stevie och Lindsey kom i januari 1975 att bli medlemmar i det nu ombildade Fleetwood Mac och nu skrevs rockhistoria, Deras första album, innehållande bl a Stevies låt Rhiannon (Will You Ever Win) , blev en storsäljare värden över liksom uppföljaren Rumours från 1977. Den senare med bl.a Stevies låt Dreams som blev listetta och miljonsäljare. Dessa album har sålt ca. 6 resp. 20 miljoner bara i USA.

Det blev många fler album och turnéer ihop med Fleetwood Mac, men Stevie kom också från 1981 att göra soloalbum. Det första Bella Donna kom att sälja 4 miljoner ex. i USA. Även albumen The Wild Heart (1983), Rock A Little (1985) och The Other Side Of The Mirror (1989) slog stort. Nedan ett samlingsalbum utgivet 1991.

Stevie lämnade Fleetwood Mac 1991, men fanns med återigen från maj 1997. Hon har sedan dess varit med i bandet fram tills nu när dess framtid är tveksam efter Christine McVies död i november 2022. Hon har sedan länge ett eget band hon turnerar med. De spelade bl.a i Hyde Park i London 2017 som support till Tom Petty & The Heartbreakers. Hennes band gör i år en större USA-turné.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *