Cynthia Weil död – Torsdag 1 juni 2023

Den amerikanska låtskrivaren Cynthia Weil avliden 82 år gammal. Hon föddes den 18 oktober 1940 i New York City och utgjorde tillsammans med sin make Barry Mann (född 1939) ett av 1960-talets mest framgångsrika låtskrivarpar.

Weil skrev texterna medan Mann skrev musiken. Paret möttes när de började skriva låtar i the Brill Building på Manhattan och de gifte sig i oktober 1961. Samma månad som de fick sin första Billboard Top 20-hit med låten Bless You med sång av en 17-årig Tony Orlando.

Deras största låt är You´ve Lost That Lovin´ Feeling som slog stort med The Righteous Brothers 1965 och här var även den skivans producent Phil Spector medkompositör. Låten hade fram till 2019 rekordet som den mest spelade låten genom tiderna på amerikansk radio.

Bland många andra hitlåtar de skrev finns On Broadway (The Drifters), Walking In The Rain (The Ronettes), Uptpwn (The Crystals), We’ve Gotta Get Out Of This Place (The Animals), I’m Gonna Be Strong (Gene Pitney), Just A Little Lovin’ (Dusty Springfield), Make Your Own Kind Of Music (Mama Cass Elliot), I Just Can’t Help Believing (B.J. Thomas och Elvis Presley) och Here You Come Again (Dolly Parton). Den senare gav dem en Grammy 1977.

Weil och Mann valdes in i Songwriters Hall of Fame 1987 och Rock & Roll Hall of Fame 2010. De skrev och medverkade själva i Broadway-showen They Wrote That? som sattes upp 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *