Spooner Oldham 80 år idag – Onsdag 14 juni 2023

Den amerikanske låtskrivaren och organisten/keyboardisten Spooner Oldham föddes 14 juni 1943 i Center Star, Alabama. Hans riktiga namn är Dewey Lindon Oldham, Jr.

Han började som session-musiker på en rad inspelningar i Muscle Shoals Studio och FAME Studios i Alabama som medlem i the Muscle Shoals Rhythm Section. Han spelar på flera soul- och R&B-klassiker där bland toppar finns When A Man Loves A Woman (Percy Sledge), Mustang Sally ( Wilson Pickett), Sweet Inspiration (The Sweet Inspirations) och I Never Loved A Man (The Way I Love You) (Aretha Franklin). Han spelade även på alla de fyra första av Arethas Atlantic-album.

Spooner flyttade till Memphis 1967 och började hos Chips Moman i dennes American Studios. Som låtskrivare bildade han nu ett team med Dan Penn (född 1941) för låtar som bl.a Cry Like a Baby (the Box Tops), I’m Your Puppet (James and Bobby Purify), A Woman Left Lonely (Percy Sledge och Janis Joplin) och It Tears Me Up (Percy Sledge). Parets låtar är samlade på två CD utgivna av engelska Ace 2001 resp. 2020

En period från slutet av 1960-talet var han lokaliserad i Los Angeles och spelade live och på skiva med artister som Bob Dylan (på Saved från 1980), Delaney Bramlett, Joe Cocker, Linda Ronstadt, Gene Clark, Jackson Browne, the Everly Brothers och Bob Seger.

Under 1980-talet flyttade han till Nashville och från slutet av 90-talet är han bosatt i Rogersville, Alabama. Han har genom åren varit med på många sessions, som ex. Arthur Alexanders sista studioalbum Lonely Just Like Me 1993. Han backade även Neil Young och finns med på dennes album Comes A Time (1978) och Harvest Moon (1992) och senare även live ihop med Crosby, Stills, Nash & Young på deras Freedom of Speech-turné 2006. År 2007 turnerade han med Drive-By Truckers.

Han har även turnerat tillsammans med Dan Penn och det finns ett finfint livealbum inspelat i november 1998 när paret öppnade för Nick Lowe på spelningar i Belfast, Dublin, London och South Petherton, Somerset.

Oldham blev 2009 Invald i Rock & Roll Hall of Fame i kategorin Sidemen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *