Georgie Fame 80 år idag – Måndag 26 juni 2023

Sångaren/keyboardisten/låtskrivaren Georgie Fame föddes den 26 juni 1943 i Leigh, Lancashire, England. Hans riktiga namn är Clive Powell och han fick sitt artistnamn när han som 16-åring kom in i managern Larry Parnes stall. Han fick vara med på turnépaketen ihop med andra av Parnes akter som Marty Wilde, Billy Fury och Joe Brown. Han var även med på den turnén med Gene Vincent och Eddie Cochran som ändade i den senares död i en trafikolycka 17 april 1960.

Från 1962 kom han att ta över Billy Furys band och ledde nu Georgie Fame & The Blue Flames vilka spelade främst r&b-och jazz. De var husband på Flamingo Club i London under tre år och och albumdebuterade 1964 med liveskivan Rhythm and Blues at the Flamingo, producerat av Ian Samwell och med Glyn Johns som tekniker.

Georgie följde upp detta med albumet Fame At Last som nådde plats 15 på albumlistan i England. I december 1964 kom singeln Yeh Yeh som i januari 1965 blev listetta och nu kom även ett album med samma namn. Han hade fått ett stort genombrott och singeln nådde plats 21 i USA och blev femma på Tio i Topp här hemma. Även singeluppföljaren In The Meantime blev en mindre hit i England och USA.

Under 1966 kom han att få sin första egenkomponerade hit när Get Away nådde förstaplatsen i England och även den kom in på Tio I Topp. Hans tredje listetta i England kom med The Ballad of Bonnie and Clyde i januari 1968 och denna nådde plats 7 i USA och blev en miljonsäljare. Även denna kom in på Tio i topp och Georgie hade nu spelat i Sverige med många konserter Han kom bl.a. till Liseberg med sina Blue Flames åren 1965,1966 och1968.

Efter att ha skippat Blue Flames-bandet fortsatte han i olika konstellationer. Han spelade ett halvår med Count Basies orkester och samarbetade med Alan Price live och på ett album från 1971 med singelhiten Rosetta.

Sverigespelningarna var många för Georgie och han var bl.a med på Stockholms Jazzfestival ute vid Skeppsholmen åren 1982-1984, 1992 och 2006. Bland skivor som är extra bra finns In Hoagland 1981 med underbara tolkningar av Hoagy Carmichael-låtar ihop med Annie Ross och där även Hoagy finns med.

Han följde upp den med en skiva på Sonet 1983 med Benny Goodman-låtar ihop med Sylvia Vrethammar. Det kom även tre album på svenska Four Leaf Clover Records åren 1986-1989. Det första av dem med duetter med Lena Ericson och Lasse Samuelson på flygelhorn och som producent/arrangör.

Georgie hade stor bredd inom jazz, rock och R&B och det var passande att han i slutet av 1980-talet fick rollen som kapellmästare i självaste Van Morrisons band och han spelar på alla dennes skivor åren 1989-1997. Han var även originalmedlem i Bill Wyman´s Rhythm Kings. Jag såg honom med dem på Nefertiti 2007 och i Konserthuset, Göteborg 2011.

Mina konserter med Georgie Fame är i övrigt annars en alldeles underbar sådan på Berns i Stockholm 1982, med Van Morrisons band på Heden i Göteborg 1990 och på Valand även det 1990 i augusti när SVT Göteborg spelade in showen Krogsväng där Curt-Eric Holmqvist ledde Go’a Gôbbar Big Band och andra gästsolister var Monica Zetterlund, Svante Thuresson och After Shave.

Jag såg även Georgie på Nefertiti 2006 med Bohuslän Big Band. Här pratade jag med honom en kortare stund i pausen om bl.a tiden med Larry Parnes. Jag fick även träffa honom kort vid två tillfällen uppe på Radio Göteborg. Han signerade då några skivor.

Från 1990-talets början spelade han ofta med sina söner Tristan Powell (gitarr) och James Powell (trummor). Här på albumet Three Line Whip från 1993.

De senaste Sverigebesöken jag kan se att Georgie gjort är när han turnerade med jazzsaxofonisten Amanda Sedgwick i sex svenska städer i januari 2016. Den senaste livespelning jag kan hitta med honom är i England i oktober 2022.

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *