Garland Jeffreys 80 år idag – Torsdag 29 juni 2023

Den amerikanske rocksångaren och låtskrivaren Garland Jeffreys föddes den 29 juni i Brooklyn, New York. Han började spela på klubbar i Manhattan 1966 och var vän med Lou reed och John Cale. Han spelar gitarr på en låt och har skrivit en låt på John Cales första soloalbum Vintage Violence 1969

Garland bildade 1969 gruppen Grinder’s Switch med musiker från Woodstock-området och de kom med ett album på Vanguard 1970.

Framme vid 1973 får han göra sitt första soloalbum, ett självbetitlat utgivet på Atlantic där singeln Wild In The Streets blev en kultklassiker. Därefter får han göra tre album för A & M Records; Ghost Writer (1977), One-Eyed Jack (1978) och American Boy & Girl (1979). Från den senare fick han en hit med Matador i några länder, dock ej i USA.

Från 1981 går han över till Epic och nu kommer ännu en svit med fina album där han har sin personliga rock med lite drag av reggae och med speciellt starka texter. Escape Artist kom våren 1981 och följdes samma år av livealbumet Rock And Roll Adult där han kompas av brittiska The Rumour, Det tredje för Epic var Guts For love (1983) vilket liksom Escape Artist letade sig in på svenska försäljningslistan. Jag vil minnas att Garland spelades en hel del i svensk radio.

Han kommer sedan med Don´t Call Me Buckwheat på RCA 1991, ett stark och påkostat album där han själv var både producent och arrangör och här finns låten Hail Hail Rock ‘n’ Roll som blev en hit i Tyskland.

Efter många år på större skivbolag bildade han egna Luna Park Records och gav ut kritikerrosade comebackalbumet The King Of In Between (2011). Följt av ytterligare två album; Truth Serum (2013) och 14 Steps To Harlem (2017).

Han valdes 2016 in i Long Island Music Hall of Fame och är ännu aktiv. Den enda Sverigespelning jag kan hitta är när han kom till Folk & Rock i Malmö i april 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *