Göteborg Blues Festival med Bonita & the Blues Schacks som huvudakt – Fredag 30 juni 2023

Första kväll av Göteborg Blues Festival 2023 i Slottsskogens Villa Belparc-område. En vad de kallar minifestival eftersom det bara är tre akter per kväll. Sista akt denna fredag 30 juni var tyska Bonita & the Blues Shacks som vi ju hade på festivalen så sent som för två år sedan och fick vi samma energiska show som den gången.

Sångaren och munspelaren Michael Arlt och brodern Andreas Arlt på gitarr är rejält samspelta. Så har de också haft det här bandet i ca. 30 år. När de för åtta år sedan tog med Bonita Niessen från Kapstaden, Sydafrika blev det ett lyft för det redan skickliga tyska bandet.

Andreas Arlt bör vara en av Europas bästa bluesgitarrister och Michael “Maddy” Arlt är säker med sången, bra på munspel och i duetterna med Bonita är han strålande. Bonita (född 1977) är mer av en soulsångerska och det varierar deras konsert perfekt.

Övriga i bandet är Henning Hauerken (el- & upright-bass), Fabian Fritz (piano, Fender Rhodes + Hammond B3 orgel) och Andre Werkmeister (trummor).

De är numera ett blues- och soulband men har kvar en del låtar ur fyrtio- och femtiotals Jump blues och R & B. De är klart influerade av B.B. King och gör också några av dennes låtar; Sweet Thing och My Sometime Baby. Första extranumret var Freddie Kings You Can´t Hide. Annars en hel del soullåtar i Ike & Tina Turner-stil. De spelade i 85 minuter och fick verkligen med sig publiken.

Innan dem Sverigedebut för brittiska The Cinelli Brothers som imponerade med sin bredd. Här varierade de stilar från Chicago- och Texasblues till gospelartade låtar där de briljerade med stämsång. En låt som stack ut var Grandchildren Of The Blues.

Bildade i London 2018 med de två bröderna Marco Cinelli ( sång/gitarr/orgel) och Alessandro Cinelli (trummor) samt Tom Julian-Jones (sång/gitarr/munspel) och Stephen Giry (bas/gitarr/sång).

Först Dafgård & Tommy Trumma som jag bara hann höra några låtar med.

Festivalen fortsatte under lördagen vilket jag missade. Trots rikligt med regn var där visst något större publik. På fredagen där vi hade strålande sol kan vi ha varit som högst 250 personer inne vid det superfina området i Villa Belparc.

Det var tre akter även denna kväll. Först lokala Thilini Guldbrand & Fredrik Askerdal, sedan Canadian Club som gör Tottas Bluesband-låtar mestadels och sist norska Vidar Busk & His True Believers.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *