Ralph Lundsten död – Onsdag 4 juli 2023

Kompositören Ralph Lundsten avliden i en ålder av 86 år. Han föddes den 6 oktober 1936 i Ersnäs i Norrbotten men flyttade till Stockholm i 15-årsåldern. Han var en av landets pionjärer inom synt – och elektronisk musik med otaliga album utgivna. Han var även konstnär, filmmakare och författare.

Lundsten startade i slutet av 1950-talet sin egna studio Andromeda där han experimenterade med egenbyggda datorer och instrument. Första tiden låg studion på Kungsgatan 8 i Stockholm. Men från 1970 inhyst i det gamla sagoslottet Frankenburg vid Skurusundet i Saltsjö-Boo. Villa Frankenburg målades rosa i mitten av 1970-talet och blev en turistattraktion. När huset nedmonterades under hösten 2014 flyttade Lundsten till en intilliggande fastighet och donerade Andromedastudion till Scenkonstmuseet i Stockholm.

Lundstens produktion var omfattande. Först med album på EMIs etiketter His Master´s Voice och Harvest men från 1986 de flesta på egna etiketten Andromeda. Hans verk omfattar drygt 700 opus, utgivet på ca.110 skivor, musik till 100 baletter, verk för Operan, Dramaten, Rikskonserter, Riksteatern, Radio & TV m.m. Nedan LP från 1980.

Hans musik spelas världen över och nådde många inte minst genom den signaturmelodi Ut i vida världen från albumet Pop Age / Nordisk Natursymfoni Nr 4 “En Sommarsaga (1983) som Radio Sweden använde i sina sändningar från 1984 fram till 2011. Till hans mest kända verk hör sviten av album i serien serien Nordisk Natursymfoni.

Ralph kom på eget förlag 2006 ut med boken En själens vagabond.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *