Ags Connolly kom till Göteborg – Fredag 14 juli 2023

Countryartisten Ags Connolly från Oxfordshire, England i sin första Göteborgsspelning ikväll fredagen 14 juli. Kvällen innan hade han spelat i Malmö backad av Hjelle & Ormarna, men detta var en ren akustisk solospelning. Vi var nog närmare 100 personer i den lilla lokalen Fyrens Ölkafé i skivaffären Bengans entré.

Ags kom till Sverige första gången i oktober 2022. Han hade då tre album bakom sig sedan debuten med How About You från 2014. Med tredje albumet Wrong Again från 2019 kom en större uppmärksamhet då det i hemlandet blev Album Of The Year och han kallades i press den bäste singer/songwritern inom countrymusiken någonsin från Storbritannien.

Nu har Ags i år med hjälp av crowdfunding fått ut sitt fjärde album Siempre. Där det tidigare mestadels var i traditionell- eller honky tonk country har han nu ett tex mex-sound på flera låtar med bajo quinto-gitarr, dragspel och fiddle. Nedan bild på Göteborgsmusikern Gunnar Frick och Ags.

Ikväll hade han publiken i sitt grepp från start. Det är starka texter och han har ett medryckande sätt att framföra dem. Vi fick ett flertal från senaste albumet, men också från debutalbumet med låten I Saw James Hand följt av en cover från denne år 2020 avlidne Texas-artisten. Två populära låtar från albumet Nothin´ Unexpected från 2019 kom allra sist.

Låtlista

 1. Get Out Of My Mind
 2. Headed South For A While
 3. Tell Me What You Were Gonna Tell Me
 4. Change My Mind
 5. Wrong Again (You Lose A Life)
 6. Overwhelmed
 7. In Love At All
 8. I´ll Be Good For You
 9. I Saw James Hand
 10. My Hearts Been Cheating On Me (James Hand-cover)
 11. I Hope You´re Unhappy
 12. Slow Burner

Jag pratade med Ags lite innan. Han bor utanför Oxford och fyller 41 år i augusti och har nu varit professionell artist i åtta år, innan dess jobbade han på kontor vilket han hatade. Han gav inte mycket för countryartisterna från sitt hemland av idag. Inte heller för irländsk country överlag. Däremot fanns det från 70-talet flera britter han gillade. Flera av dem aktiva ännu men åldrade. Han nämnde Hank Wangford men främst då av alla Wes McGhee vars låt Half Forgotten Tunes han även spelat in en cover av på senaste albumet.

Efter honom kom sångaren/låtskrivaren/gitarristen Hjelle från Malmö. Även han solo men med elgitarr och han fick stort bifall av entusiastisk publik. Lite postpunk-artat med hårt anslag på gitarren. Han hann med hela 18 låtar på sina 45 minuter. Bara egna låtar med socialrealistiska texter. Bäst var de två låtar som även David Ritschard spelat in; Behöver en vinst och En dag blir man sjuk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *