Randy Meisner död – Onsdag 26 juli 2023

Den amerikanske sångaren, basisten och låtskrivaren Randy Meisner avliden i Los Angeles den 26 juli i sviterna av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Han blev 77 år gammal.

Meisner föddes den 8 mars 1946 i Scottsbluff, Nebraska där han växte upp på en farm. Han flyttade till Los Angeles i slutet av 1960-talet och var 1968 med i första upplagan av countryrockgruppen Poco men slutade i bandet redan efter deras debutalbum Pickin´ Up The Pieces (utgivet juni 1969).

Meisner kom därefter att sommaren 1969 bli medlem i Rick Nelsons kompband The Stone Canyon Band för att 1971 istället spela bakom Linda Ronstadt. Detta tillsammans med bl.a Don Henley, Bernie Leadon och Glenn Frey. Dessa fyra kom att i september 1971 bilda Eagles.

Randy var i starten en viktig del av Eagles  sound och bidrog till bandets tidiga framgångar med främst sitt röstomfång som bl.a kan höras på hans signaturballad Take It To The Limit. En låt han även skrev ihop med Frey och Henley Han hade skrivit tre av låtarna på deras debutalbum 1972 och var medkompositör till två på andra albumet Desperado från 1973.

Meisner blev alltmer marginaliserad i Eagles och lämnade gruppen 1977 efter turnén på albumet Hotel California (utgivet i december 1976). På vilket Randy skrev och sjöng lead på en av låtarna ,Try And Love Again. Jag fick se Eagles med Randy när de kom till Scandinavoium 18 maj 1977. Dagen innan hade gjort sin Sverigedebut på Gröna Lund.

Randy ersattes i september 1977 av Timothy B. Schmit vilken från 1970 varit medlem i Poco. När samlingen Their Greatest Hits kom i februari 1976 fanns ingen av hans kompositioner med.

Randy gav nu ut tre soloalbum 1978 -1982 och turnerade en tid med med Randy Meisner and the Silverados och flera andra konstellationer, När sedan Poco återbildades 1989 var han med i bandet igen på deras album Legacy och sjöng bl. a lead på hitsingeln Call It Love.

Enda återkomsten till Eagles blev när han fanns med på scen då de 1998 valdes in i Rock and Roll Hall of Fame och där de på galan framförde Take It Easy och Hotel California.. Han var inbjuden att delta i deras History of the Eagles-världsturné 2013, men kunde inte medverka av hälsoskäl..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *