Robert Cray 70 år idag – Tisdag 1 augusti 2023

Bluesgitarristen, sångaren och låtskrivaren Robert Cray föddes den 1 augusti 1953 i Columbus, Georgia, Han albumdebuterade relativt sent med albumet Who´s Been Talkin´1980 och etablerade sig framåt mitten av decenniet som liveartist och med många fina album på Hightone och Mercury. Genom åren har han sålt över tolv miljoner skivor, fått amerikansk Grammy vid fem tillfällen och blivit invald i Blues Hall Of Fame..

I mitten av 80-talet släppte The Robert Cray Band framgångsrika plattor som Strong Persuader och Don’t Be Afraid Of The Dark och han har samarbetat med Stevie Ray Vaughan, Buddy Guy och Eric Clapton samt med Albert Collins och Johnny Copeland på det fina albumet Showdown! från 1985.

Första gången han kom till Sverige var när han med sitt band spelade på Fasching i Stockholm 1985. I juni 1986 var de åter i Stockholm ; först Hard Rock Café och dagen efter på Skeppsholmsfestivalen. Bandet spelade i Danmark på Roskildefestivalen 1987 och på Midfynsfestivalen 1991.

De kom sedan till Cirkus i Stockholm 1992, Den här perioden från ca.1985-1995 var Robert Cray en av bluesen mest omskrivna nya namn.

Gruppen var också förband till the Roiling Stones under deras turné 1995 och spelade då bl.a på Stockholm stadion samt i Danmark, Finland och Norge.

Jag fick uppleva Robert live först 2013 när han kom till Pustervik. Fick då signerat en del album och en liten kort pratstund efteråt. Han hade spelat i Göteborg en gång tidigare som förband till Eric Clapton på Scandinavium berättade han.

Nio år senare var det ännu en spelning på samma scen.

Jag skrev så härom hans konsert i juni 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *