Skivbolagsmannen Jerry Moss död – Onsdag 16 augusti 2023

Den amerikanske skivbolagsägaren Jerry Moss avliden den 16 augusti i Bel Air, Kalifornien 88 år gammal, Han föddes som Jerome S. Moss den 8 maj 1935 i New York City. Han startade 1962 i Los Angeles skivbolaget A&M Records ihop med Herb Alpert och senare med denne även Almo Sounds 1994.

A&Ms första utgåva var singeln The Lonely Bull med Herb Alpert & The Tijuana Brass. En Top 10-hit på Billboards Hot !00 sent 1962, Den gruppen hade sedan 25 guldsäljande album och bidrog starkt till att göra A&M till ett av världens största oberoende skivbolag.

Bland andra artister på A&M kan nämnas The Carpenters, Burt Bacharach, Sergio Mendes, Quincy Jones, Carole King, The Police, Joe Cocker, Peter Frampton, Bryan Adams, Supertramp, Suzanne Vega, Janet Jackson och Sheryl Crow. Samt otaliga andra kvalitetsakter.

När Alpert och Moss 1989 sålde A%M till Polygram kunde de se tillbaka på dryga 25 framgångsrika år,. Från 1994 drev paret skivbolaget Almo Sounds där de bl.a lanserade Garbage, Imogen Heap och Gillian Welch.

Jerry Moss och Herb Alpert valdes in i Rock And Roll Hall of Fame 2006 i kategorin Lifetime Achievement.

Dokumentärfilmen om A&M Records i två delar från 2021 visades nyligen i SVT och kan ses ännu på SVT Play.

https://www.svtplay.se/aochm-artisternas-skivbolag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *