Tori Amos 60 år idag – Tisdag 22 augusti 2023

Den amerikanska sångerskan, pianisten och kompositören Tori Amos föddes som Myra Ellen Amos den 22 augusti 1963 i Newton, North Carolina. Hon växte emellertid upp i Baltimore, Maryland inom Metodistkyrkan där fadern var präst.

Hon debuterade som soloartist 1992 med albumet Little Earthquakes och blev en stark profil bland kvinnliga singer-songwriters från tidigt 1990-tal som en av få alternativa rockartister med piano som huvudsakligt instrument.

Så här beskrivs hennes stil av Wikipedia “Med sin innovativa kombination av dramatisk sång, klaverbaserade ljudlandskap och en rytmisk sväng, har Amos byggt upp en bred, hängiven publik.”

Amos diskografi utgörs bl. a av närmare 20 studioalbum, varav alla utom de två första är producerade av henne själv. Bland de mest kända låtarna finns Cornflake Girl, Professional Widow (listetta i Storbritannien), Spark, Crucify, Silent All These Years, God, Caught A Lite Sneeze, 1000 Oceans och A Sorta Fairytale. Det senaste albumet är Ocean To Ocean från 2021.

Tori Amos har inte kommit till Sverige särskilt ofta. Första gången var till Cirkus i Stockholm 1994. Sedan till Hultsfredsfestivalen 2005 och senast till Stockholm Music & Arts 2015.

Redan år 2005 hade Amos sålt 12 miljoner album världen över. Nedan min fina samlingsbox A Piano – The Collection utgiven av Rhino 2006 med hela fem CD och en 60-sidig booklet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *