Jimmy Buffett död – Fredag 1 september 2023

Den amerikanske sångaren, gitarristen och låtskrivaren Jimmy Buffett avliden i sitt hem i Sag Harbor, Long Island fredagen 1 september i en ålder av 76 år. Han föddes den 15 december 1946 i Pascagoula, Mississippi men spenderade sin ungdom i städerna Mobile och Fairhope, Alabama. Han gick dock ut skolan vid University of Southern Mississippi utbildad till journalist varefter han satsade på musiken och började som gatusångare i New Orleans där han också startade sitt första band.

Efter en tid i Nashville där han jobbade som korrespondent för Billboard Magazine kom där albumdebuten 1970. Men det var när han bosatt sig Key West, Florida genombrottet kom 1973 med albumet A White Sport Coat And A Pink Crustacean på ABC Records. På samma bolag kom nu en rad framgångsrika album fram till 1978.

Han kallade sin musikstil “drunken Caribbean rock ‘n’ roll” och han blev nu en av USAs allra populäraste liveartister. Det var ofta maratonkonserter och hans trogna stora skara fans kallades Parrot Heads. Flera av hans album blev storsäljare som detta livealbum nedan från 1978.

Han startade också restaurang- och butikskedjan Margaritaville döpt efter hans största hit från 1977. Den var med på på albumet Changes in Latitudes, Changes in Attitudes där även titellåten blev en Top 40-hit. Bland övriga kända låtar kan nämnas Come Monday, Cheesburger In Paradise, Fins, Railroad Lady, Vulcano, A Pirate Looks at Forty, Son Of A Son Of A Sailor och Why Don’t We Get Drunk.

Buffett turnerade flitigt genom alla decennier fram till år, dock sällan i Europa och aldrig i Skandinavien. Därför är det inte heller allmänt känt här hur enormt populär Buffett var i USA. År 2010 var han listad som nummer 23 All Time på Billboards albumlistor genom åren. Det blev inalles 30 album varav åtta sålde guld och nio platina eller multiplatina. Totalt har han sålt över 20 miljoner album.

Han var också en driven affärsman och var i en listning från 2016 nummer 13 i Forbes’ America’s Richest Celebrities. Jimmy gjorde berömvärda välgörenhetsinsatser vid flera naturkatastrofer och förärades 2015 av hemstaden med en bro uppkallad efter honom “Buffett Bridge”. Han blev samma år utnämnd till hedersdoktor i musik vid University of Miami.

Jag har själv en fin box med 4 Cd; Boats, Beaches, Bars & Ballads utgiven 1992 med denne mästerlige artist. Denna box sålde hela 4 miljoner exemplar och en Greatest Hits från 1985 har noterats för 7 miljoner sålda.

Här ser vi Jimmy intervjuas 2004 i amerikansk tvs 60 minutes (dock bara 42 minuter då vi slipper reklamen) samt i en liveinspelning från 2016.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *