Roger Waters 80 år idag – Onsdag 6 september 2023

Roger Waters föddes den 6 september 1943 i Great Bookham nära Leatherhead i Surrey, men växte upp i Cambridge, Han gick på samma skola som Syd Barrett under många år och träffade sedan Nick Mason och Richard Wright under sin tid på universitetet. Dessa fyra bildade 1965 Pink Floyd med Roger på bas, Syd på gitarr, Richard på keyboards och Nick på trummor.

Pink Floyds musik skrevs till att börja med av Syd medan Roger bara hade en egen låt med på debut-LP:n The Piper At The Gates of Dawn från 1967. Barretts ohälsa gjorde att Roger allt mer tog över och kom framgent att bli gruppens huvudsakliga ledare och kompositör ihop med Syds ersättare David Gilmour. Pink Floyds enorma framgångar – och medlemsbråk – repeterar jag inte här.

Roger meddelade 1985 att han lämnat Pink Floyd och hade redan året innan gett ut sitt första soloalbum The Pros And Cons Of Hitch Hiking som 1987 följdes av Radio K.A.O.S..

Efter Berlinmurens fall genomförde Roger en stor välgörenhetskonsert av låtarna från Pink Floyds album The Wall på Potsdamer Platz i Berlin den 21 juli 1990. Konserten var en av de största i historien och besöktes av omkring 300 000 åskådare och kunde ses av över 500 miljoner tv-tittare världen över. Den kom ut som dubbelalbum 1990.

Rogers har sedan dess vad gäller studioalbum endast gett ut Amused To Death (1992) och Is This The Life We Really Want? (2017), men han har varit flitigt som liveartist. Mest omtalat när han under sommaren 2006 turnerade i Europa och senare under hösten i Nordamerika på sin The Dark Side Of The Moon Live Tour. Sedan även september 2010 till september 2013 med turnén The Wall Live.

Jag åkte upp till Johanneshov när Roger kom dit efter sitt första soloalbum och var med bägge kvällarna i juni 1986. Fina konserter med bra musiker kring honom som bl.a Eric Clapton. Sedan såg jag hans The Wall-konsert på Ullevi i augusti 2013.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *