Maria Muldaur 80 år – Tisdag 12 september 2023

Maria Muldaur föddes som Maria D’Amato den 12 september 1943, i Bronx ,New York Hon fanns med i Greenwich Village under den stora folkmusikvägen i början av 1960-talet. där hon bl.a var med i gruppen Even Dozen Jug Band ihop med John Sebastian, David Grisman och Stefan Grossman. De kom med ett album på Elektra 1963

Därefter blev hon medlem i Jim Kweskin & the Jug Band i det bandet ingick Geoff Muldaur med vilken hon gifte sig. De gav ut två album på Reprise tillsammans 1969 resp. 1972. De separerade 1972 men hon har behållit Geoffs efternamn. Hon medverkar också på två album med Paul Butterfield´s Better Days under 1973.

Maria fick en fin start på sin solokarriär med det självbetitlade debutalbumet för Reprise Records 1973.

På detta album hade hon en räcka av meriterade medmusikanter som Ry Cooder, Dr..John, Clarence White och Jim Keltner. Låten Midnight At the Oasis blev en hit och nådde plats 6 på Billboard Hot 100 under 1974, och blev en mindre hit i Storbritannien.

Hon följde upp med lika fina albumet Waitress in a Donut Shop (1974) med ännu ett stjärngäng bakom henne där Lowell George kan nämnas extra. Det blev ett tredje och sista album för Reprise när Sweet Harmony kom våren 1976.

Maria kom även att samarbeta med Grateful Dead och var öppningsakt för deras konserter sommaren 1974. Hon spelade även med bluegrass-musikern Peter Rowan under 70-talet.

Kring 1980 övergick hon en period till kristen musik och kom med livealbumet Gospel Nights (1980) och studioalbumet There Is A Love (1982). När hon återvände till sekulär musik var det åter med jazz- och blues på albumet Sweet and Slow (1983). Hon har kallats “The first lady of roots music”.

Maria har fortsatt sin karriär genom åren. Hon har nominerats sex gånger för Grammy Awards i Traditional blueskategorin, bl.a för Sweet Lovin’ Ol’ Soul från 2005. Ett av många album hon gett ut på etiketten Stony Plain Records.

Det sista för Stony Plain är Steady Love från 2011.

Från 2018 är bluesalbumet nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *