Roger Whittaker död – Onsdag 13 september 2023

Sångaren, gitarristen och låtskrivaren Roger Whittaker avliden den 13 september på sjukhus i Frankrike 87 år gammal. Han föddes den 22 mars 1946 i Nairobi. Kenya och han växte upp i det landet med sina brittiska föräldrar. Han kom till England 1959 och sjöng in sin första singel 1962 men fick först mot slutet av 60-talet en stark karriär som entertainer och sålde nu skivor i många länder och sjöng på många språk. Han var från 1970-talet speciellt populär i Tyskland.

Whittaker blev känd för sin barytonröst och i för sin gimmick med visslande. Redan på första albumet Dynamic! från 1967 kom hans signaturmelodi Mexican Whistler, en egen komposition och på LPn fanns även låten African Whistle.

Sin första större skivframgång fick han 1969 med egna låten Durham Town (The Leavin´) och därefter kom hitsinglarna New World In The Morning, I Don’t Believe In If Anymore (båda 1970 och helt egna kompositioner) och The Last Farewell. Den senare skriven av Roger ihop med Ron Webster blev även en Top 20-hit i USA 1975 och kom att spelas in av många andra, däribland Elvis Presley.

Sin första Sverigespelning gjorde han i Stockholm 1970 och återkom hit flitigt en period. Till Göteborg och Konserthuset kom han i november 1972 och sedan fick jag se honom en enda gång live när han kom tillbaka till samma ställe 9 mars 1977.

Han var senare även i Göteborg för Tv-inspelningar där bl.a fotot längst upp i mitt inlägg togs.

Whittaker var en flitig albumartist och dessa lär ha sålts i över 60 miljoner exemplar .Det finns en hel mängd samlingsalbum med Roger. Nedan är en dubbel-LP med de flesta av de mer kända låtarna,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *