Randy Bachman 80 år idag – Onsdag 27 september 2023

Gitarristen, sångaren och låtskrivaren Randy Bachman föddes den 27 september 1943 i Winnipeg, Kanada. Han har varit ledande i bl,a grupperna The Guess Who och Bachman-Turner Overdrive. Från 1977 med solokarriär.

The Guess Who bildades i Winnipeg och blev Kanadas främsta rockgrupp under 1960-talet. De slog igenom 1965 med en cover av Shakin´ All Over och åren 1969-1975 radade de upp hits även i USA Randy lämnade dock gruppen redan 1970. Han hade då varit med att tillsammans med sångaren Burton Cummings skriva deras största hits; These Eyes, Lightning, No Time, American Woman och No Sugar Tonight. Den senare skriven av Randy ensam och den kom att spendera en vecka på svenska Tio i Topp 1970.

Med gruppen Bachman-Turner Overdrive fick han sedan stora framgångar även i Europa. Deras tufft rockiga album gick hem och de fick hits som Takin´ Care Of Business och framförallt You Ain´t Seen Nothin´ Yet, båda 1974 och skrivna av Randy. Liksom hitsinglarna Roll On Down The Highway och Hey You (båda 1975). Men 1977 hoppade han av gruppen varefter de andra fortsatte under namnet BTO för två album 1978-79. Randy och trummisen C:F Turner bildade därefter de kortlivade grupperna Ironhorse och Union, De kom med varsitt album 1979 resp, 1981.

Randy Bachman har valts i i kanadensiska Walk Of Fame två gånger, senast som soloartist 2012,Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *