Mark Farner 75 år idag – Fredag 29 september 2023

Den amerikanske gitarristen, sångaren och låtskrivaren Mark Farner föddes den 29 september 1948 i Flint, Michigan. Han var ledande i den på 70-talet mycket framgångsrika rockgruppen Grand Funk Railroad, De spelade en tung powerrock och var under många år ett av USAs allra största med elva miljonsäljande album för Captiol Records 1969-1974.

Grand Funk Railroad bildades 1969 i Flint av Mark Farner på gitarr/sång/keyboards/munspel ihop med Don Brewer på trummor/sång och Mel Schacher på bas. 1972 till albumet Phoenix tillkom Craig Frost på keyboards och från 1973 kortades namnet till bara Grand Funk.

Det var nu de fick sina största hits, listettorna We´re An American Band och covern The Loco-Motion. Den senare gick även in på svenska Tio i Topp i maj 1974. Mark skrev deras sista stora hit Bad Time från 1975. De kom till Sverige för första gången det året och jag såg dem i Scandinavium i april.

Mark slutade i bandet 1976 för en solokarriär och kom nu med två album på Atlantic 1977 resp. 1978.

Mark återkom till gruppen under två perioder 1981–1983 och 1996–1998. Från 1988 övergick han annars till att göra kristen rockmusik. Men han kör även sina rocklåtar ibland och kom bl.a till Sverige för spelning ihop med Leslie West på båten Silja Rock Cruise, som ägde rum på färjan mellan Stockholm och Helsingfors i maj 2004. Han gjorde senast under våren 2023 spelningar i USA med många Grand Funk-låtar i repertoaren.

En kommentar Lägg till din
  1. En bra sammanställning över Mark Farner. Jag tycker nog lite att dom (Grand Funk) har haft en en kristen touch över texterna, om man tänker över den hårdarocken överlag.
    Sen blev Grand Funk ordentligt blåsta av sin manager Terry Knight, sorgligt
    Det är ett grymt basljud på skivorna. det var nog det jag fastnade för och att Mark Farner alternerar både munspel, orgel och gitarr
    Tuff trio som övergick kvartett med en mer/bättre keyboard spelare Craig frost
    Värt att lyssna på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *